Sendikalar, eğitimdeki şiddete tepki için okul önünde buluştu

Sendikalar, eğitimdeki şiddete tepki için okul önünde buluştu

BURSA (CİHAN)- Bursa Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde dün uyuşturucu bağımlısı bir öğrenci tarafından 2 idarecinin bıçaklanmasının yankıları sürüyor. Eğitimdeki şiddetin geldiği boyutu gözler önüne sermek için okul önünde buluşan eğitim sendikacıları, şiddetin yanından geçmemesi gereken müesseselerin, alınmayan tedbirler neticesinde bugün sorunlar yumağı haline geldiğine dikkat çekti.

Sendika yetkilileri, "Eğitim yöneticilerinden şunları beklemiyoruz; fişlemeyi bıraksınlar, insanların makam ve mevkileriyle işleriyle uğraşmayı bıraksınlar, eğitimle ilgilensinler. El ele beraberce tüm sıkıntıların üzerinden gelmenin, paydaşları olmanın ortamını sağlamanın gayretini göstersinler." dedi.

Türk Eğitim-Sen, Aktif Eğitim-Sendikası (Aktif-Sen), Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi bir grup öğretmen ve sendika yöneticisi, öğle saatlerinde Bursa Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 'Öğretmene yönelik şiddete son!' yazılı pankart astı. Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen' class='textetiket' title='Eğitim Bir-Sen haberleri'>Eğitim Bir-Sen'e bağlı üyeler de ellerinde eğitimdeki şiddeti eleştiren dövizlerle eğitimcilerin eylemine destek verdi. Türk Eğitim-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Kazım Sarnık, "Bursa'da maalesef 'bonzai' denilen bir illet adeta marka haline geldi. Yetkililere sesleniyoruz; emniyet ve valilik olarak ne yapıyorlar da bu kadar meydanda, aleni en kolay şekilde ulaşılabilecek şekle giriyor bu sentetik uyuşturucu denilen illet. Emniyet ve vilayet görevini yapsın. Bu illeti gençlerimizden uzak tutmak adına ne gerekiyorsa biz yardım etmeye hazırız." diye ifade etti.

Aktif-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Kaygısız da toplum genelinde şiddetin yaygınlaştığına dikkat çekti. Kaygısız, şunları kaydetti: "Müessif bir olaydan dolayı toplandık. İki arkadaşımızın hastanede yatıyor olması bizi üzdü. Sevinçli bir haberden dolayı toplanmak istedik. Maalesef yurdumuzun her gün bir köşesinde yaşanılan bir gün doktorlara, bir gün kadınlara, bir gün çocuklara uygulanan ve artık kanıksamadığımız toplumsal şiddet öğretmenleri de sarmala almış bulunuyor. Asla şiddetin yanından geçmemesi gereken müesseseler, alınmayan tedbirler neticesinde bugün sorunlar yumağı haline geldi. Eğitim yöneticilerinden şunları beklemiyoruz; fişlemeyi bıraksınlar. İnsanların makam ve mevkileriyle işleriyle uğraşmayı bıraksınlar. Eğitimle ilgilensinler. El ele beraberce tüm sıkıntıların üzerinden gelmenin, paydaşları olmanın ortamını sağlamanın gayretini göstersinler. Bursa, bu konuda güzel sınav vermiyor. Üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız."

"5 BİN ÖĞRENCİ VAR AMA BİR DOKTOR VE HEMŞİRE YOK"

Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Günay Özkılınç da "Bu bölgedeki okullarda 5 bin öğrenci var ama bir doktor, hemşire yoktur. Olay olduktan sonra akılları başlarına gelir eğitim yöneticilerinin, vah vah ederler. Okullarda sanat eğitimini alırsanız beden eğitimini kaldırırsanız olacağı budur. Sınav skandalları 575 bin öğrencinin barajı geçememesi bu olayda nedendir." dedi.

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona ise "Okullardaki şiddet, toplumun her kesimindeki şiddet, adeta toplumsal yaşamın bir öğesi haline geldi. Ülke nefret diliyle, kutuplaşma, bir şiddet diliyle yönetiliyor. Eğitim sistemi hatalı ürün üretiyor. Öğretmenlere bu uygulamayı reva gören öğrenci bu hatalı öğretimin sonucudur." şeklinde konuştu. Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Mustafa Sarıgül de "Atari salonlarında zaman öldürdükçe puan kazanan oyunları oynayan öğrencilerin oralara gitmesine göz yuman aileler, kendilerini gözden geçirmeli. Izdırabımız fazla, yok olan gençliğimiz var, tedbir alınmalı. Öğretmen kendisini tüketse de etrafına ışık verecektir. Sürekli fedakârlık eden, sadece öğretmen olmamalı. Bu yalnızlaştırılmamalı. Bu acı olaydan dolayı hepimiz üzgünüz." diye konuştu.

ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ FERYAT ETTİ: OKULLARI BU PİSLİKTEN TEMİZLEYİN

Bursa Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrenci Temsilcisi Yakup Yıldırım ise şunları söyledi: "Bu olayın suçlusu hepimiziz. Milli eğitimden iktidara, sendikalardan okul idaresi, bu illeti içimize sokan herkes sorumludur. Arkadaşlarım adına sizden rica ediyoruz. Bu bonzai illetini şehrimizden, gençlerimizden silelim. Çok can yandı, arkadaşlarımız öldü, müdür yardımcılarımız yaralandı. Sonucu kötü olabilirdi. Sorunu tek bireyde aramak gerekmiyor, hepimiz suçluyuz. Emniyet, sendikalara çağrıda bulunuyorum. Okulumuzdan bu pislikleri temizleyin."

PANKART KAVGA SEBEBİ OLDU

Açıklamaların ardından yeniden söz alan Türk Eğitim-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Kazım Sarnık, şunları ifade etti: "Eğitim yapacak moral yok öğretmenlerde. Bu yüzden okulda bugün eğitim olmamalıydı. Biz buraya bütün sendikaların ortak bir açıklama yapacağı bir platformu sizlerle paylaştık, beraber açıklama yaptık. Ama maalesef arkamızda gördüğümüz pankartlarla bir sendika bu işin rantını kullanmaya çalışıyor. Diğer sendikalar adına bu pankartları buraya asmaya gelmiş olmalarından dolayı kınıyorum. Bizler de biliyorduk ki bizlerin de pankartı var. Eğitimdeki şiddet üzerinden, mağduriyet üzerinden sendikacılık yapmak yanlıştır. Arkadaşlarımızı kınıyoruz."

Bunun üzerine bazı Eğitim Bir-Sen üyeleri 'Yazıklar olsun' diyerek Sarnık'a tepki gösterdi. Mustafa Sarıgül de "Duyarlılığımız aynı, eğitimdeki şiddeti eleştiriyor pankartlar, gayemiz aynı." dedi. Sendikacalar arasında çıkan tartışmayı, devreye giren polisler ve sendika yöneticileri yatıştırdı.


CİHAN
<< Önceki Haber Sendikalar, eğitimdeki şiddete tepki için okul önünde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER