Okulların açılmasına sayılı günler kala okul kayıtları hızlandı. Devlet okullarına çocuklarını kayıt ettirmek isteyen veliler, okul yönetimlerinin bağış adı altında kayıt parası istemelerine tepkili. Hiçbir yöneticinin devlet okullarında zorla para isteyemeyeceğini belirten sendikalar, para konusunda mağdur olan ve çocuğunu kayıt yaptıramayan ailelerin kendilerine başvurmasını istedi.
"Okul kitaplarını ücretsiz dağıtıyoruz" diye reklam yapan hükümetin aynı devlet okullarına ihtiyaçların giderilmemesi için ödenek göndermemesinin içler acısı bir durum olduğunu hatırlatan Türk-Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuloğlu, "Devlet okullarında velilerden bağış adı altında zorla para alınmasına karşıyız. Ama velilerden gönüllü bağış yapacak olanlar varsa buna kimse bir şey diyemez. Devletin özel okullara 3 bin lira gibi bir miktarı teşvik amaçlı verirken, lüks makam araçları alıp gezerken ve bunlara çerez parası derlerken 'devlet okullarına ödenek' vermemeleri devletin geleceğimiz olan çocuklara verdiği değeri ortaya koyuyor. Bu hükümet devlet okulu yöneticilerini adeta dilenci yaptı. Okulların ihtiyaçları oluyor ama ödenek vermiyor. Yöneticiler de arada kalıyor. Onlar da çareyi okul aile birlikleri aracılığı ile kayıt döneminde para toplamakta buluyor. Aslında bu ayıp okul yöneticilerinin değil hükümetindir. Sendika olarak buradan velilere sesleniyorum; okuldan istenen bağış parasını vermediği için çocuğunu okula kayıt yaptırmayanlar sendikamıza gelsin, biz onların kayıtlarını yaptıralım, kimse zorla velilerden para alamaz." dedi.
"Devlet ücretsiz eğitim vermek zorunda. Bu anlamda her ne ad altında olursa olsun para isteyen bir kurum varsa biz sendika olarak konuyla ilgili mücadeleyi yaparız" diyen Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor ise şu açıklamayı yaptı: "MEB bir fantezi içerisindedir, hem para toplamayacaksınız diyeceksiniz hem de her okullarımızda her şeyin düzgün çalışmasını isteyeceksiniz. Okullarda yardımcı hizmetlerin daha kaliteli olarak verilmesi şarttır, okulların kırtasiye ve fiziki problemlerinin çözülmesi ve okulların hazır hale gelmesinin zorunluluğundan okul yöneticileri ile vatandaş karşı karşıya gelmektedir. Siz MEB olarak evvela ihtiyaçları karşılayın, cari giderlerin kaynağını da gösterin ondan sonra para toplanmaması gerektiğini iletin. Özele gelince kesenin ağzını açan MEB, devlet okuluna gelince azıcık katkıyı bile yapmadığı gibi okulu ayakta tutmaya ve eğitim kalitesini yükseltmeye çalışan cefakâr idareciyi rencide etmemeli."
Çocuğunu İlkadım ilçesindeki bir imam hatip okuluna kayıt yaptırmaya götürdüğünü belirten velilerden Engin Y. yaşadıklarını şöyle anlattı: "Çocuğumun evraklarını görevli kişiye verdim. O da bana 'kayıt için 2 top fotokopi kâğıdı ve en az 100 lira olmak kaydıyla bağış parası almak zorundayız' dedi. Parayı vermezsek ne olur diye sorduğumda ise 'bu şekilde kayıt yapılamayacağını okul müdürü sizinle görüşecek o zaman' dedi. Ben de çocuğumun kaydını yaptırmak için imkânım olmamasına rağmen 100 lira bulup kayıt yapan kişiye verdim. Verdiğim para karşılığında makbuz istediğimde ise okul müdürünün toplantıda olduğunu ve sonraki bir zamanda vereceklerini söylediler."
Öte yandan telefonla görüşlerini almak istediğimiz İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin'e ulaşılamadı. CİHAN