Edirne'nin sembolü olan tarihi Selimiye Camii geceleri 100 kilometre mesafeden görülebilecek.
Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından birisi olan ve Mimar Sinan'ın 'Ustalık Eserim' dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunması nedeniyle her yıl yüzbinlerce turistin akınına uğrayan caminin dış aydınlatması için valilik çalışma başlattı. 1 milyon 534 bin TL mal olacak çalışmada 2 bin 656 adet armatür kullanılacak. 29 Ekim 2015 tarihinde tamamlanması hedeflenen çalışma sonucunda Selimiye Camii komşu ülke Bulgaristan ve Yunanistan'dan da görülebilecek.
Yetersiz aydınlatma nedeniyle geceleri uzak mesafeden görülemeyen cami yeni aydınlatmayla birlikte 100 kilometreden fark edilebilecek.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin yaptığı açıklamada, hedeflerinin bu üç camiyi aydınlatmak olduğunu dile getirdi. "Dün itibariyle aydınlatma sözleşmesini alıp inceledim. Bugün imzalayacağız." diyen Şahin, "Selimiye Camii'ne 2 bin 656 tane armatür takarak, dışının aydınlanmasını sağlayacağız. Artık Yunanistan'dan, Bulgaristan'dan 100 kilometre uzaklıktan çok güzel bir şekilde görünmesini sağlayacağız." dedi.
Selimiye'nin aydınlatmasının 1 milyon 534 bin liraya mal olacağını anlatan Vali Şahin, ellerinde 534 kuruş paranın olmadığını ifade etti. Şahin, "Allah kerimdir diyoruz. Onu bulacağız bir yerde. Çalışma 90 günlük sürede tamamlanacak. 29 Ekim'de Selimiye'nin aydınlatılması tamamlanmış olacak ve büyük bir törenle inşallah hizmete sunmuş olacağız." şeklinde konuştu.
Üç Şerefeli ve Eski (Ulu) Camii caminin aydınlatmasını valilik imkânlarıyla yaptıklarını kaydeden Vali Şahin, Edirne'nin turizmini harekete geçen unsurun bu üç cami olduğunu vurguladı. Şahin, "İç turizmde bu üç mabedin önemi fazladır. Biz de üç mabedin önemi fazla olduğundan dolayı biz de onlar üzerinden hassasiyetle duruyoruz." ifadesini kullandı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin yaptığı açıklamada şehre gelen turist sayısında geçen yıla oranla ciddi bir artışın olduğunu belirtti. Gelenlerin para harcayan turistler olduğunu ifade eden Şahin, bu durumun sevindirici olduğunu kaydetti. Selimiye Camii'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin turist sayısının artmasını etkilediğini anlatan Şahin, "Sadece bayramın üçüncü gününde Selimiye Camii'ne giren kişi sayısı 13 bin 500'dür. Sabah 08.00'den akşam 21.00'e kadar." dedi.
Türkiye'de iki şeyin ilk uygulamasını Edirne'de yaptıklarını ifade eden Şahin, camiye giren bayanlara verilen başörtülerinin bir kerelik kullanıldığını açıkladı. Şahin, "Bir kere kullanıldıktan sonra alınıyor, yıkamaya veriliyor ve tekrar yerine konuluyor. Bir ilk uygulamamız da Edirne'de turizmi harekete geçiren Selimiye, Eski ve Üçşerefeli camilerdeki uygulamalarımız. 24 saat halkın hizmetinde olmasıdır. Türkiye'nin hiçbir yerinde ibadethanelerin 24 saat açık olduğunu göremezsiniz. Ama Edirne'de görmek hakikaten beni de Edirnelileri de ve orada ibadet edenleri de sevindiriyor." diye konuştu. CİHAN