GAZİANTEP (CİHAN)- CHP'nin, iktidar tarafından dile getirilen 'faiz lobisi' iddialarının araştırılması ve gereken tedbirlerin alınmasına yönelik önergesi, AK Parti tarafından reddedildi. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker bu durumu, "İktidar, başarıyı kendine, başarısızlığı da uydurduğu lobilere bağlıyor. Faiz lobisi de ekonomik darboğazda sarıldığı popülist siyasi bir söylemden başka bir şey değildir." sözleriyle değerlendirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda faiz lobisinin araştırılması için verdiği önerge üzerine konuşan CHP Milletvekili Mehmet Şeker, iktidarın bugüne kadar patates lobisinden, kuru fasulye lobisine, faiz lobisinden robot lobisine kadar yirminin üzerinde uydurma lobi oluşturduğunu belirterek, bu lobilerin kimlerden oluştuğunu ve ne yaptıklarını iktidar dahil kimsenin bilmediğini söyledi. Hükümetin yarattığı lobilerden en ilginç olanının faiz lobisi olduğunu kaydeden Şeker, "Ekonominin iyi gitmediği dönemlerde hükümet mensupları bundan faiz lobisinin sorumlu olduğunu açıklıyor. Bu iddiayla birlikte kamuoyunda faiz lobisinin bankalar mı, şirketler mi, yabancı veya yerli tasarruf sahipleri mi olduğuna ilişkin bir tartışma gündemi meşgul etmeye başlıyor. Söz konusu lobinin Türkiye'den ne kadarlık bir kar elde ettiğine ilişkin hesaplamalar yapılmaya başlanıyor. Birkaç gün süren bu tartışmalar bir sonuca ulaşmıyor ve yeni bir faiz lobisi iddiası gündeme gelene kadar da rafa kaldırılıyor. Bu lobinin araştırılması, faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için herhangi bir adım maalesef atmıyorlar." diye konuştu.
Hükümet temsilcilerinin ikircikli bir tavır sergilediğini vurgulayan Şeker, "Bir yandan Türkiye'yi 'güvenli liman', 'sağlam, güçlü ekonomi', 'dünyanın tercih ettiği ülke' olarak tesis ettiklerini ifade ediyorlar; diğer yandan öne sürdükleri lobi iddialarıyla Türkiye'nin aslında bahsedildiği kadar sağlam bir ekonomiye sahip olmadığını, kolaylıkla maniple edilebilen, küçük olaylarda bile sarsıntı geçirebilen, kırılgan bir yapıya sahip olduğunu ima ediyorlar. Dolayısıyla kamuoyunda bir kafa karışıklığı yaratıyorlar." ifadelerine yer verdi.
'DOLARLARI KİMLER ALIYOR?'
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında İçişleri Bakanı'nın benzer açıklamalarını da hatırlatan Şeker şöyle konuştu: "Sayın Bakan, 90'lı yıllardaki yolsuzlukları anımsatarak '40-50 milyar dolar, bankalar battı gitti. Nasıl ki o zaman bu işi tezgahlayanlar dolar almıştı, şimdi dolarları kim aldı?' demişti. Bu açıklamasının üzerine 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kim tarafından, hangi tarihte, kimlere sızdırılmıştır, bu operasyonu önceden haber aldığı iddia edilen kişiler hangi tarihlerde, ne kadarlık döviz alımı yapmışlardır?' diye sordum. Aradan 14 ay geçti. Önergem cevaplanmadı. Anlaşıldı ki maalesef, bu da popülist söylemlerden birisiymiş."
'SARAY SAKİNİ KONTROLDEN ÇIKIYOR, DOLAR FIRLIYOR'
Son zamanlarda dolarda engellenemeyen tırmanışın vatandaşın bütçesine, sanayicinin, iş adamının, esnafın faaliyetlerine ciddi faturaları olduğunu da ifade eden Şeker, "Enflasyonun kontrolden çıktığı, paranın değer kaybettiği, vatandaşın sağlam paraya yöneldiği dönemlerde döviz artar. Ekonomi büyümüyor o halde dolar neden tırmanıyor? Çünkü saray sakininin kibri büyüyor, egosu büyüyor. Enflasyon kontrolden çıkmadıysa dolar niye artıyor? Çünkü saray sakini kontrolden çıkıyor." şeklinde konuştu.
'KAYNAĞI BELİRSİZ DÖVİZ'
Son üç ay içinde dövizin Türk lirası karşısında kazandığı değer yüzde 12 olurken, buna karşılık sanayicinin cebinden çıkan paranın yaklaşık 100 milyar TL'ye dayandığını kaydeden Şeker, Merkez Bankası'nın kaynağı belirsiz döviz girişinde her seçim öncesi olağanüstü bir artış yaşandığına da dikkat çekti. Şeker, seçim olmayan 2012 ve 2013 yıllarında kaynağı belirsiz döviz girişinin neredeyse yok denecek düzeyde olduğunu ancak 2015'in ilk üç aylık döneminde bu miktarın 6 milyar 635 milyon dolara çıktığını vurguladı.
'CUMHURBAŞKANI KONUŞTUKÇA DOLAR YÜKSELİYOR, KİMLERE KAZANÇ SAĞLANIYOR?'
Cumhurbaşkanının Merkez Bankası'na suçlamalarda bulunduğunu ve her konuşmasında doların arttığını ifade eden Şeker, "Bu açıklamalara neden devam ediliyor? Dolar sürekli yükseltilerek kimlere kazanç sağlanıyor? Tüm bunları birleştirdiğimizde dövizin yükselmesine neden olan açıklamalar bilerek, yurt dışından para getirenlerin daha fazla kazanç elde etmesi için mi yapılıyor sorularını akıllara getiriyor." dedi. CİHAN