İZMİR (CİHAN)- İzmir'in Seferihisar ilçesini Uluslararası Sakin Şehir Birliği'ne (Cittaslow) üye yaparak Türkiye'yi yeni bir yerel kalkınma modeliyle tanıştıran ve yaygınlaşması için çalışmalar yapan Belediye Başkanı Tunç Soyer'e, birlikten önemli bir görev geldi. Soyer, merkezi İtalya'da bulunan Cittaslow'un önceki başkanı Gian Luca Marconi'nin önerisiyle yönetim kurulu tarafından, genel başkan yardımcılığına seçildi. Birlik ayrıca Ortadoğu ve Orta Asya'da "sakin şehir" olmak isteyen yerlerin müracaatlarını alıp inceleme gezilerini düzenleme görevini de Soyer'e verdi.
İLK ZİYARET KIRGIZİSTAN'A YAPILDI
Orta Asya'da ilk ziyaretini Kırgızistan'ın Tokmok şehrine yapan Başkan Soyer, dönüşte yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sakin Şehir, dünyada hızla yayılan yeni bir yerel kalkınma modeli. Küreselleşen dünyada birbirine benzemeye başlayan binlerce kent içerisinde Cittaslow, yeni bir çözüm. Birliğin felsefesinde kısaca başka yerlere benzemeye çalışmak yerine, kendi özelliklerini ön plana çıkararak farkındalık yaratmak var. Kendi tarihini, dokusu, kendi tatlarını ön plana çıkararak markalaşma hedefi olan bir birlik. Birlik, dünyada 30 ülkede 192 üyeye ulaştı. Üye olabilmek için 70 kriteri yerine getirmek gerekiyor. Biz 2009 yılında birliğe başvurumuzu yaptık ve aynı yıl üye olmayı başardık. Ardından Türkiye'nin tüm bölgelerine yaymak için çalışmalar gerçekleştirdik, başvuruları inceledik. Şimdi ise yönetim kuruluna girerek, birliğin bundan sonra dünyada atacağı adımlarda söz söyleme hakkı kazandık."
'ORTADOĞU VE ORTA ASYA ÇOK ÖNEMLİ COĞRAFYA'
Cittaslow'un, kendisine Ortadoğu ve Orta Asya'daki şehirlerin müracaatlarını inceleme yetkisi verdiğini aktaran Tunç Soyer, "Henüz birliğin bu bölgelerden hiçbir üyesi yok. Oysa birliğin bu bölgede mevcudiyetinin olmaması, evrensel bir ağa dönüşmesinin önündeki en büyük eksikliklerden biridir. Birbirinden güzel şehirlerin bu kriterleri geçebileceğine ve Cittaslow birliğine dahil olabileceğine inanıyorum. İlk ziyaretimiz, en uzak noktalardan birine oldu. Kırgızistan'ın Tokmok kentine gittik. Dosyalarını hazırlamaya başladılar. Onların üyelik süreci, bu coğrafyada ses getirecek ve Cittaslow'un yaygınlaşmasını sağlayacak. Gittiğimiz her yerde, başka bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Umuyorum ki daha yaşanabilir bir dünya için, bu güzellikleri yok etmemek için önemli kriterleri içerisinde barındıran Cittaslow ağı, tüm dünyaya yayılarak devam eder." şeklinde konuştu.
CİTTASLOW
Cittaslow, kısaca "yaşamın kolay olduğu şehirlerin uluslararası ağı" anlamına geliyor. Merkezi İtalya'da bulunan birliğin Türkiye'den ilk üyesi Seferihisar Belediyesi oldu. Tunç Soyer başkanlığındaki belediye, 2009 yılında birliğin ilk üyesi olarak "Türkiye Başşehri" ilan edildi. Türkiye'de yeni Sakin Şehir olmak isteyen yerleri inceleme yetkisi verilen Seferihisar Belediyesi, birliği ülkeye yayma çalışmaları kapsamında 100'ün üzerinde başvuruyu inceleyerek Aydın Yenipazar, Çanakkale Gökçeada, Ordu Perşembe, Sakarya Taraklı, Kırklareli Vize, Muğla Akyaka, Urfa Halfeti ve Isparta Yalvaç'ın Cittaslow ilan edilmesini sağladı. Ayrıca Türkiye dışında tanınmayan KKTC'den Yeni Boğaziçi'nin dosyası da birliğe teslim edildi ve Cittaslow ilan edilerek, uluslararası diplomasi açısından önemli bir başarı elde edildi. Cittaslow'un Türkiye'de dokuz ve KKTC'de bir olmak üzere 30 ülkede toplam 192 üyesi var. CİHAN