"Haddini bilsin!”
Recep Tayyip Erdoğan ve sosyal medyadaki trol ordusundan en sık duyduğumuz cümle bu. Yukarıdan bakan, tartışmaya kapalı, karşı tarafı susturmaya, sindirmeye yönelik, eleştiriyi toptan reddeden, tehditkâr bir tavrı yansıtıyor. Bu tavır iktidarın işine iki türlü yarıyor. Erdoğan ve Bahçeli ortaklığını gerginlik, milli ve manevi değerler sürekli saldırıya uğruyormuş algısı ayakta tutuyor. Bu algının üzerine tepki ve polemik inşa etmek de iktidarın aleyhinde olan gündemi değiştirmek için kullandığı sihirli formül.
AKP - MHP oy mu kaybetti? Vatandaş zamlara isyan mı ediyor? Gençler aile ve cemaat baskısı, türlü istismar ya da gelecek kaygısı nedeniyle intihar mı ediyorlar? İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiniz ve yine sicili kabarık bir katil, peşini bırakmadığı kadının canını mı aldı? Çek oradan hemen bir “haddini bil!” Çok seveni olan, sosyal medyada çok takipçisi bulunan bir ismi seç. Trollerin çalışsın, günler, hatta yıllar öncesine bakıp, malzeme bulsun. Saldırıyı başlat.
Mesela Sedef Kabaş’ın günler önce Tele 1’de Uğur Dündar’a konuk olduğu programda, mecliste küfretmeye kadar varan sert siyaset dilini eleştirdiği konuşmasını cımbızla, başını at, 28 saniyesini, sırf bir cümle içinde “büyük baş” ve “saray” ifadeleri geçiyor diye, “Cumhurbaşkanı’na hakaret etti” iddiasıyla servis et. Sosyal medya kitlen zamları, olan biten her şeyi unutup, galeyana gelsin, #HaddiniBilSedefKabaş sabaha kadar 1 numarada TT olsun. Meslektaşımız sanki kaçacakmış gibi, gece saat 2’de gözaltına alınsın, sağlık kontrolüne koluna giren polisler eşliğinde götürülsün, sonra da cezalandırılmak için tutuklansın! Sanki büyük bir tehdit bertaraf edilmiş gibi hava yaratılsın.
Medyayı dizginleme çabası
Twitter'da epey takipçisi olan, sanal alemde bu işlerin nasıl yürüdüğünü en iyi bilen gazetecilerden Serdar Kuzuloğlu da hafta içinde "haddini bil” etiketiyle TT listesine girdi. Trol ekibi, onun da 11 yıl önce yaptığı esprili bir konuşmanın videosunu bulmuş, işine geldiği biçimde kırpmış ve Adem ile Havva'ya hakaret ettiği iddiasıyla sosyal medyada yayınlamıştı.
Suç yok, bahane var
Sezen Aksu, Türkiye'nin en üretken, en sevilen ve sayılan sanatçılarından. Şarkıları ve varlığıyla bütün partiler ve siyasetçilerden daha birleştirici bir güce sahip. Erdoğan da dahil olmak üzere, aktif politika yapan siyasetçilerin hepsinden daha uzun süredir hayatımızda. Recep Tayyip Erdoğan ise cumhurbaşkanlığı makamında oturup da, bir sanatçıyı "dilini kopartmak” gibi bir ifadeyle hedef alan ilk siyasetçi. Mecliste, demokrasiye, laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağına, herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağına, görevini "tarafsızlıkla” yerine getirmek için bütün gücüyle çalışacağına yemin eden ama bu yemini meydanlarda ya da camide unutabilen biri.
Seçmen sandığı bekliyor