Haziran ayında kime ait olduğu tespit edilemeyen 1.5 milyar dolar para çıkışı yaşandı. Bu gelişme, Hükümet'in 8 Haziran'da uygulamaya koyduğu "Para kaçırma yasası"nı akıllara getirdi.
Meydan Gazetesi'nin haberine göre, AK Parti, 7 Haziran'da tek başına iktidar yetkisini kaybetmesinin hemen ertesi günü yurtdışına kayıtdışı para gönderme konusunda düzenleme yapmıştı. Merkez Bankası'nın haziran ayı için açıkladığı ödemeler dengesi verileri de bu düzenlemenin etkili olduğunu ortaya koydu. Yılın ilk 5 ayında Türkiye'ye 10 milyar doları aşkın kaynağı belirsiz para girişi olurken, düzenlemenin yapıldığı haziran ayında Türkiye'den 1 milyar 443 milyon dolar kaynağı belirsiz para çıkışı oldu. AK Parti'nin 15 Nisan'da Türkiye'ye gümrük giriş noktalarından hiçbir beyanda bulunmadan serbest biçimde nakit para getirilmesinin önünü açmasının iki ay sonrasında para çıkışını serbest bırakması bu düzenlemenin ‘para kaçırma yasası' şeklinde yorumlanmasına sebep olmuştu.
Para çıkışında bankalar devre dışı bırakıldı
8 Haziran'da yapılan düzenlemeye göre, Türkiye'de bulunan serbest bölgeler aracılığıyla yurtdışına nakit döviz, Türk Lirası, altın ve elmas gibi değerli eşyalar kayıtdışı yollarla çıkartılabilecek. Çıkartılan varlıklar Gümrük Bakanlığı ile Maliye'nin, bir başka deyişle devletin kontrolü dışında sayılacak. Ayrıca bankacılık sistemi, yani Merkez Bankası devre dışı bırakıldığı için, çıkartılan para ve varlıkların nereye gittiği de sonradan takip edilemeyecek. Para ve değerli eşyalar kamyonlarla Türkiye'deki serbest bölgelere ulaştıktan sonra istenildiği zaman hiçbir bildirim yapılmaksızın yabancı bir ülke ya da karapara cenneti adalara gemiyle gönderilebilecek. Türkiye'ye tekrar sokulması durumunda da bildirimde bulunulmayacak. AK Parti'nin 13 yıllık iktidarında ise Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz para miktarı 36 milyar doları buldu.
meydangazetesi