Seçime doğru Almanya notları

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Eylül 20 2021
Leipzig'de halk seçime pek yoğunlaşmış değil, çünkü artık apolitik olma lüksleri var

Tr24'ten Metin Kaan Kurtuşuş, yaklaşan Almanya seçimleri ile ilgili olarak bir değerlendirme kaleme aldı.

Seçime doğru Almanya notları: İklim krizine karşı aşı yok ama siyaset var!

İstanbul’un devasa yeni havalimanında kapının neden bu kadar uzak olduğuna hayıflanırken, kafamda Nazım’ın satırları var. Asıl evimizde hava, baskı rejiminin sisi altında ağırlaşırken, pandemi döneminde Almanya seçimlerini izlemek için ilk durağımız olan Leipzig’e gidecek uçağa biniyorum. Uçak artık kurucu liderin adını taşımayan İstanbul’un Avrupa yakasındaki havalimanından havalanıyor. Nazım demiştim, onun satırları yurtdışında yaşadığım dönemde günler zorlaştığında sırtımı dayadığım kayaydı. Bu günlerden bir bölümü Almanya’da geçse de, benim için Avrupa’nın göbeğindeki bu topraklar hiç ‘ev’ gibi hissetmedi. Ancak Leipzig’e Nazım’ın o güzel satırlarından bazılarını yazdığı şehir olması ve içinde sevdiklerimi barındırmasıyla bu sefer heyecanla gidiyorum.

İstanbul’un eylül sıcağında bindiğim uçaktan inerken, Leipzig beni mont havasıyla karşılıyor. Pasaport memuru aksi davrandıkça, Türk pasaportunu güçsüzleştirenlere bir kez daha kızıyor; yardıma gelen polis memuruna aşılı olduğumu ve vizem olduğumu anlatıyorum. Şehire giden trende kulaklarımı yolcular arasındaki sohbete açıyorum; belki seçimler konuşuluyordur diye; gözlerim ise dışarıda; yine belki seçime dair bir bir şeyler görürüm diye. Nafile. Tek tük posterler dışında seçime dair pek bir şey yok. Şehre indiğimde ve biraz yürüdüğümde Almanya’da görmeye alıştığımız türde, sokak lambalarının direklerine tutturulmuş seçim posterleri karşılıyor beni.

Leipzig artık Nazım’ın sokaklarında yürüdüğü, ölümün giderek yaklaştığını anladığı ve kendiyle yüzleşmesini kağıda döktüğü şehirden çok farklı. Şehrin merkezinde görkemli, dış cepheleri yenilenmiş hoş binalar var. Nazım’ın sokaklarını

Bu haberler de ilginizi çekebilir