Ülkelerinin güreş etkinlikleriyle ilgili çalışma yapan Alman halk bilimci Birgit Schnaubelt, dünyada aralıksız 654 yıldır aralıksız yapılan tek güreş etkinliğinin tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri olduğunu söyledi.
18 yıldır Türk Yörük hayatı ve Türkiye'de yağlı güreş, karakucak güreşleri, aba güreşleri, Japonya'da - Sumo güreşi, Moğolistan'da Moğol güreşi, Hindistan'da Pehlwani ve Meksika'da Lucha Libre güreşleriyle ilgili çalışma yapan Schnaubelt, çalışma kapsamında İtalya ve Polonya'da geleneksel hale yapılan bilek güreşleri dahil 21 ülkeyi dolaştığını kaydetti.
Japonya'daki Sumo güreşinin 2 bin 200 yıllık geçmişi olduğunu ancak 180 yıldır aralıksız yapıldığını belirten Schnaubelt, Hindistan'daki pehlwani güreşinin de 125 yıldır kesintiye uğramadan yapıldığını vurguladı.
4 Manavgat Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri için Manavgat'a gelen Schnaubelt, "Geçmiş yıllarda Kırkpınar'da yapılan geleneksel yağlı güreşlere katıldım. Yaptığım araştırmalara göre dünyada aralıksız 654 yıl sürdürülen bir güreş ve spor organizasyonu yok. Bu bakımdan Kırkpınar tek. Dünyada 2 bin 200 güreşler var. Fakat sürekli geleneksel bir etkinlik olarak yapılmamış. Kırkpınar'da son 25 yıldır dünyaya açıldı. Dünyanın en eski ve köklü yağlı güreş organizasyonu için özellikle Avrupa ülkelerinde daha fazla tanıtım yapılmalı." diye konuştu.
Yağlı güreş te pehlivanların eşleşmesinden çayırda peşrev çekmesine, duaların okunması, kahramanlık türkülerinin çağrılması ve karşılıklı seyirciyi selamlamasına kıspeti yırtılan diskalifiye olmasına kadar bir Müslüman Türk kimliğini barındırdığını aktaran Schnaubelt, UNESCO İnsanlık Kültür Mirası listesine alına Kırkpınar Yağlı Güreşi'nin kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizdi. Schnaubelt, "Dünya milletleri, çocuklarına anlatacağı ve gelecek kuşaklara güzel kültür mirası bırakacağı etkinlikler vardır. Türkler bu yönden çok şanlı. Türklerinde dünyanın en uzun soluklu etkinliği olan Kırkpınar güreşi var. Avrupa ülkelerinin böylesi uzun soluklu bir spor etkinliği yok mesela." ifadelerini kullandı.
CHA