Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; Reza Zarrab davası dahil, bakmakta olduğu davalar hakkında doğrudan konuşmaktan ve detay vermekten kaçınan Bharara, siyasilerin ve bürokratların yolsuzlukları konusunda genel olarak fikirlerini iletti. Bharara'nın, hükümet yetkililerinin yolsuzluklardan bahsederken, “beleş Rolex saat diye birşey olamaz” demesi dikkat çekti.
“SUÇLULARIN SERBEST KALMASI, ABD SAVCILARININ KİTABINDA YOKTUR…”
Savcı, kendisine yöneltilen soruları yanıtlarken, “suçluların serbest kalması, ABD Savcılarının kitabında yoktur” cümlesini kullandı.
Soruşturmalara hazırlanırken yasalara ve kanıtlara baktığını, makul şüphe ile hareket ettiğini Bharara, şöyle devam etti; “ancak şunu da söylemeliyim; bazen ‘şuna daha iyi bakmalıyım' diye bir koku alırsınız.
Bharara'ya, politikaya atılıp atılmayacağı da soruldu; ,”Selefiniz 6 ay savcılık yaptıktan sonra New York Belediye Başkanı oldu. Siz savcı olarak 7. yılınızdasınız. Bundan sonra ne yapacaksınız” sorusuna yanıt vermekten kaçınan Bharara, “tek bildiğim, bundan sonra iyi bir kahvaltı yapacağım” demekle yetindi.
“BAKTIĞIMIZ DAVALARDA YÜKSEK ORANDA CEZA ÇIKMASI, İYİ HAZIRLANMAMIZDAN…”
Bhara'ya, açtığı ceza davalarının büyük bölümünü kazanması ve davaların cezayla sonuçlanması da soruldu. Bu soruya “kimsenin yüzde yüz oranda mahkumiyet elde etmesi mümkün değil. Ancak biz, baktığımız davalara çok iyi hazırlanıyoruz” yanıtını verdi.
“ÖNLENEN SUÇ, SADECE MAĞDURU DEĞİL, SUÇLUYU DA KORUR”
Savcı Bharara, dava açılmadan önce suçun önlenmesinin önemine de değinerek, “işlenen suçlar çok büyük acılara neden oluyor. sadece mağdurlar değil, suçu işleyenler de acı çekiyorlar. Dolayısıyla önlenen her suç, sadece mağdurun değil, suçu işleyecek olanın da kurtarılması anlamına geliyor” diye konuştu.
BAŞKANLIK SEÇİMLERİ SORUSUNU GEÇİŞTİRDİ
Bharara'ya, Kasım ayında yapılacak olan ABD Başkanlık seçimlerine ilişkin fikri de soruldu.
Ancak bu soruya da doğrudan yanıt vermekten kaçınan Savcı, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda Cumhuriyetçi aday Donald Trump'u açıkca eleştiren ABD Yüksek Mahkemesi Hakimi Ruth Bader Guinsburg'a atıf yaptı. Bharara, “bu soruya yanıt verirdim ama, Ruth Bader Guinsburg'u geçmem ayıp olur” dedi.
“ADALET SAĞLANMALI. ANCAK SAĞLANDIĞI İZLENİMİ DE VERİLMELİ”
Bharara, Dallas'ta öldürülen polisler konusunda ise, sadece adaletin sağlanmasının yetmeyeceğini, “adaletin sağlandığına ilişkin izlenimin topluma verilmesinin de gerekli olduğunu” söyledi.