Saraç: 'Yeni YÖK' olarak önceliğimiz kalite merkezli büyüme


YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, 'Yeni YÖK' olarak kalite merkezli büyüme ve buna bağlı süreçlerin geliştirilmesinin öncelikli gündemleri olduğunu söyledi.

Saraç, 23 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği hakkında yazılı değerlendirme yaptı. Yekta Saraç, bu yönetmeliğin, ülkenin 2000'li yıllardan itibaren öncelikli gündemi olan ve önemli ölçüde de başarı elde edilen yükseköğretime erişim ve yükseköğretim alanındaki okullaşma oranının artırılması odaklı yatay ve sayısal büyümeden nitelik ve kalite bakımından büyümeye geçişte önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.

'Yeni YÖK' olarak kalite merkezli büyüme ve buna bağlı süreçlerin geliştirilmesinin öncelikli gündemleri olduğuna işaret eden Saraç, şöyle devam etti: "Bu yönetmelik ile çıktı kontrolü, Yükseköğretim Kurulu ile ilişkili fakat karar alma süreçlerinde bağımsız ve şeffaf bir yapıda olacak 'Kalite Kurulu' tarafından gerçekleştirilecektir. Bu yönetmelik kapsamında ilgili paydaşların üye olarak yer alacağı Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulacak, kurumsal değerlendirme ve program akreditasyonu merkezli bir dış değerlendirme sistemi gerçekleştirilecektir. Kurumsal dış değerlendirme ilgili yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretim, araştırma ve idari süreçlerini kapsayacak ve her 5 yılda bir zorunlu olarak gerçekleştirilecektir. Bu kurumsal dış değerlendirme kurumların misyon farklılıklarını dikkate alan bir özdeğerlendirme sistematiği esasına dayanacak, bu da kurumlarımıza daha fazla özerklik ve kendi hedeflerine odaklanmasına imkan sağlayacaktır."

Program akreditasyonunun ise ilgili programa ait yeterlilikler esaslı ve uluslararası kalite güvencesi normlarının da referans alarak düzenleneceği ilke ve esaslar dâhilinde Kurul'ca tescil yetkisi verilen ajanslar tarafından gerçekleştirileceğine işaret eden Saraç, sözlerine şöyle devam etti: "Yönetmelik kapsamında oluşturulacak Kalite Kurulu, yasal zorunluluk gereği YÖK'ten bağımsız değil fakat ilişkili bir yapıdadır. Ancak Kurul'un oluşumu ve üye yapısı, karar alma süreçlerinde bağımsız olmasına özen gösterilmiş ve en önemlisi tespit ve önerilerini Yükseköğretim Kuruluna sunarken eş zamanlı olarak kamuoyu ile paylaşma yöntemiyle olabildiğince bağımsız bir yapıda çalışması öngörülmüştür. Yeni YÖK olarak, bu bağlamda olması gereken ve gönlümüzden geçen aldığımız kararların sonuçlarının ve eğitim öğretime katkılarının değerlendirildiği Yükseköğretim Kurulu'ndan tamamen bağımsız bir Kalite Güvencesi Sisteminin oluşturulmasıdır."

Ancak mevcut şartlar dâhilinde yapılması gerekenlerin birtakım engelleri bahane ederek ertelenmemesi gerektiğini, her hal ve şartta yapılabilecek iyileştirme imkânının bulunduğunu düşündüğünü dile getiren YÖK Başkanı Saraç, "Yönetmelik zemininde başlatılan bu girişimin tedricilik kavramı çerçevesinde kanuni düzenlemeye evrilmesinin yükseköğretimimizin yararına olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Bu Yönetmeliğin hazırlanması sürecinde, Taslak Yönetmelik Kurumumuz internet sayfasında askıya çıkartılarak ilgili tüm kamuoyunun görüşüne sunulmuştu. Gelen görüş ve önerilerin tümü ayrıntılı ve dikkatli olarak değerlendirilmiş ve mevzuatımız dâhilinde tümü dâhil edilmeye çalışılmıştır." açıklamasında bulundu.

Bu kapsamda görüş bildiren tüm kamuoyuna bu sürece katkı ve destekleri için teşekkür eden Saraç, "Kalite Kurulunun hayata geçmesi ile Türk yükseköğretim sistemimizde yapısal bir değişimi de başlatacağını söyleyebilirim." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Saraç: 'Yeni YÖK' olarak önceliğimiz kalite merkezli büyüme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER