Şap hastalığına karşı aşıya hız verildi

Şap hastalığına karşı aşıya hız verildi

Hayvancılık sektörünün korkulu rüyası şap hastalığına karşı sonbahar dönemi aşılama çalışmaları için hazırlıklar tamamlandı. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi'nde Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen toplantıda, aşılama çalışmaları konusunda veteriner hekimler bilgilendirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Akif Şenyürek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın şap hastalığı ile mücadele kapsamında başta aşılama olmak üzere yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aşı uygulamasına katılacak veteriner hekimlerin yoğun ilgi gösterdiği istişare toplantısında konuşan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam ise, şap hastalığının Türk hayvancılık sektörünü tehdit eden en önemli hastalıkların başında geldiğine dikkat çekti.

Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen şap hastalığının çift tırnaklı hayvanların ağız, meme ve ayak bölgelerinde yara oluşumu şeklinde görüldüğünü belirten Sağlam, iştahsızlığa bağlı olarak zayıflayan hayvanlarda verim düşüklüğü görüldüğünü, bu durumun ülke ekonomisi açısından büyük zararlara neden olduğunu vurguladı.

Bulaşıcı özelliği nedeniyle hastalığın yayılmasının çok hızlı gerçekleştiğini belirten Başkan Sağlam, kurban bayramının yaklaştığını, Türkiye'nin doğusundan batısına doğru hayvan hareketliliğinin yoğunlaştığını, şap hastalığının yayılma riskinin daha da yükseldiğine dikkat çekti.

Aşılamanın, hastalıkla mücadelede en etkin yöntemlerden biri olduğunun altını çizen Sağlam, "Hastalığın yayılmasını önlemek, sektöre verdiği zararı en az düzeye indirmek için aşılama çok önemli. Bursa bölgesinde sonbahar dönemi aşılama çalışmaları için hazırız. Devletin ilgili birimleriyle işbirliği içinde yürüteceğimiz aşılama çalışmaları ve hayvan hareketlerinin kontrolü, hastalığın yayılmasını en az düzeye indirecektir." dedi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, aşılama çalışmalarının yanı sıra, bu süreçte işletmelerin güncellenmesi yeni doğan buzağıların kümelenerek kayıt altına alınması, işletmelerde sağlık kontrollerinin yapılması, hayvanların bakımı ve ahır şartlarının iyileştirilmesi konularında da çalışmalar yürüteceklerini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Şap hastalığına karşı aşıya hız verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER