Namı dünyaya yayılan Bursa sularının korunmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Sanayici-kamu yönetimi işbirliğine örnek olan uygulama kapsamında BUSKİ, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü ve BTSO arasında oluşturulacak çalışma komisyonu, yeraltı su kaynaklarının korunarak gelecek kuşaklara aktırılması konusunda ortak projeler ve yatırımlar gerçekleştirilecek.
Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) kentin su kaynaklaırnın korunması konusunda önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. BTSO'nun Altıparmak'taki ek hizmet binasında düzenlenen toplantı, sanayicilerle kamu yönetimi temsilcilerini bir araya getirdi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener'in moderatörlüğünde yapılan toplantıya BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Talat Özen, BUSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Yıldız, BUSKİ Daire başkanları, DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı Fehmi Köse, BTSO yetkilileri ile Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) yöneticileri ve işadamları katıldı.
BURSA'DA KİŞİ BAŞINA 2500 METRE KÜP SU DÜŞÜYOR
Türkiye'nin kişi başına düşen bin 400 metreküplük su kullanımıyla su azlığı çeken ülkeler kategorisinde yer aldığına değinen BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Bursa'da bu oranın kişi başına 2500 metreküp olduğuna işaret etti. Bursa'daki kişi başına su tüketim miktarının ülke ortalamasının üzerinde olmasına rağmen 7 ila 10 bin metreküplük kişibaşı su kullanımlarının söz konusu olduğu Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında, su tasarrufu ve yeraltı su kaynaklarının korunmasının önemine dikkati çeken Çetinavcı, yer altı su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere emanet edilmesinin gerekliliğini anlattı.
BUSKİ olarak içme, kullanma ve endüstriyel su ihtiyacının karşılanmasından sorumlu olduklarına değinen Çetinavcı, "Bu gerçek, 2560 Sayılı İSKİ Kanunu çerçevesinde BUSKİ ile birlikte Türkiye genelindeki büyükşehirlerde faaliyet gösteren su ve kanalizasyon idarelerinin hepsine verilmiş bir görevi de ifade etmektedir. BUSKİ olarak sanayicimizin ihtiyaç içerisinde bulunduğu suyun teminine yönelik faaliyetler gerçekleştirmekle de mükellefiz. Yeraltı su kaynaklarının korunmasını önemsiyoruz. Bu bizim kamu kurumu olarak, gelecek nesillere 'içilebilir ve kullanılabilir su kaynakları bırakmak' adına üstlendiğimiz en önemli görev. Sanayi üretiminin devamlılığı hususunda ise öngörümüz ve tespitlerimiz, arıtılmış suyun geri kazanımıyla üretim faaliyetinin sağlanması yönündedir." diye konuştu.
DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı Fehmi Köse ise yer altı su kaynaklarının önemine işaret ederek, sanayicilerin su ihtiyaçlarıyla ilgili tercihlerini, arıtılmış suyun geri kazanımıyla elde edilen suyla sağlama bağlamında belirlemeleri gerektiğini belirtti. Sanayicilerden gelen su temini ile ilgili görüş ve önerilere kapılarını her zaman açık bulundurduklarına değinen Köse, konunun ortak bir konsensüs çerçevesinde oluşturulacak çalışma heyetiyle çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı. Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) yöneticileri de sanayicinin su tedarikiyle ilgili çalışmalarını örnekledi.
Su kaynaklarını koruyan bir anlayışla üretim faaliyetlerini sürdürmenin kararlılığında olan yetkililer, kamu ve iş dünyası temsilcilerinden oluşturulacak bir heyetin bilgi ve denetimindeki çalışma komisyonuyla soruna köklü çözüm getirilebileceğine işaret etti. Konuşmaların ardından BUSKİ, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü ve BTSO arasında oluşturulacak bir protokolle, çalışma komisyonu kurulmasına karar verildi. Komisyon sanayi üretiminde gerekli olan su temininin sağlanmasında, uygulanacak yöntemler üzerinde araştırmalarda bulunacak, ortak yatırımlar ve projeler geliştirebilecek. CİHAN