'Sakarya gaz sahası ABD’li şirketlerle pazarlandı'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Haziran 11 2021
Türkiye’nin Karadeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarını yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 540 milyar metreküp doğalgaz barındıran Sakarya sahası hakkındaki teknik verileri olası işbirliği olanaklarının araştırılması için ABD’li özel enerji şirketleri Chevron ve Exxon Mobil ile paylaştı.
'Sakarya gaz sahası ABD’li şirketlerle pazarlandı'

Verileri alan ABD’li şirketler, değerlendirmek için vakit isterken rezervde öngörülen artışı beklemeye karar verdiler.

Ankara, ülke tarihinde keşfedilen tek büyük doğalgaz yatağı olan Sakarya sahasındaki gazı ulusal imkanlarla çıkaracağını daha önce defalarca söylemiş, yabancı şirketlerin de sahaya ilgi duyduğunu belirtmişti.

Ancak verilerin şirketlerle paylaşılması ileriki dönemde resmi bir işbirliğine gidilmesi ihtimaline işaret ediyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, geçen yıl Ağustos’ta açıklanan keşfin ardından bazı yabancı şirketlerin sahaya ilgi gösterdiklerini ancak Ankara’nın bu ilgiye pek sıcak bakmadığını ifade etti.

Reuters’a bilgi veren yetkili, “Ancak bu dönemde Exxon Mobil ve Chevron bu keşiflerle birlikte TPAO ile görüştüler ve buraya dair verileri aldılar. Türkiye orada çok daha yüksek miktarda gaz olduğunu ve yeni keşiflerle birlikte buradaki miktarın çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını düşünüyor” dedi.

Yetkili ABD’li iki şirketin verilerini incelediğini ifade ederek, “Bu alanda birlikte çalışmak için biraz daha zaman ve keşif miktarının biraz daha yükselmesini beklemeye karar verdiler” ifadesini kullandı.

Enerji Bakanlığı konu hakkındaki sorulara yanıt vermedi. Chevron sözcüsü şirketin ticari konular hakkında yorum yapmadığını söylerken, Exxon Mobil sözcüsü sorulara cevap vermedi. 

Kendisine ait neredeyse hiç doğalgaz kaynağı olmayan Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve İran başta olmak üzere yılda ortalama 45 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Enerji Bakanlığı’nın tahminlerine göre saha ilerleyen yıllarda tam ölçekli üretime geçtiğinde yurtiçi tüketimin üçte biri ile yarısı arasında bir bölüm sahadan karşılanabilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir