ANKARA (CİHAN)- Sahur vakti 22 Temmuz'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan polislerin avukatı Sıddık Filiz, iddianamenin hazırlanamaması, dosyanın incelenmemesi ve uzun tutukluluk nedeniyle 10 müvekkil için Anayasa Mahkemesi'ne müracaatta bulundu.
Avukat Sıddık Filiz polislerin uzun tutukluluk süreleri ile ilgili başvurusunun ardından Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yaptı. Avukat Filiz, 22 Temmuz'dan beri gözaltına alınmış ve tutuklanmış müvekkillerin bir türlü iddianamesinin hazırlanamaması, dosyanın incelenmemesi ve uzun tutukluluk nedeniyle 10 müvekkil için müracaatta bulunduklarını söyledi. Anayasa Mahkemesinin alt mercilerinde hiçbirinde sonuç alamadıklarını belirten Filiz, "Biz Ağustos ayında da haksız tutuklamalar nedeniyle AYM'ye müracaat etmiştik. Bugüne kadar AYM de moda uyarak maalesef karar vermiş değildir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi olduğunu unuttu sanki ve birilerinin arka bahçesi gibi davranıyor. Gerek vermiş olduğu kararlarla gerekse sessiz kalarak, sümen altı ederek vermemiş olduğu kararlarla maalesef kamuoyunu ve müvekkillerimizi üzmüştür." dedi.
'TUTUKLULUĞU İNCELEYEN HAKİMLER HEP AYNI'
Müvekkillerin yargılandığı davanın basit bir dava olmadığını belirten Filiz, "İstanbul'un Avrupa yakasında Adalet Sarayı'nda ayartılmış olan birkaç Sulh Ceza Hakiminin vermiş olduğu kararlarla müvekkillerim bugüne kadar tutuklu kaldığını" söyledi. Filiz, "252 gündür bu müvekkiller tutuklu. Bu 252 gün içerisinde 8 defa tutukluluğun incelenmesi gözden geçirilmiş oldu. Ne hikmetse bunlar hep aynı hakimlere düşüyor." ifadesini kullandı.
Hakimlerin vermiş olduğu kararların basma kalıp klişeleşmiş kararlar olduğunu belirten Filiz şunları kaydetti: "Örneğin, şüphelilerin kaçma şüphesi var. Bu yönde somut deliller var deniyor. Dikkat edilirse kamuoyu da yakından biliyor ki müvekkiller kendiliğinden gelip teslim olmuştur. 18 Aralık 2013'ten beri de dosya İstanbul Adalet Sarayı'nın adliye emanetinde, bunun haricinde de toplanacak dosya ve delil de yok. Anayasa Mahkemesine müracaat etmemizin sebebi ise bu konuda; basma kalıp klişe laflar ile bu kadar uzun tutukluluk süresinde somut deliller ortaya koymadan soyut gerekçelerle müvekkillerin kaçma şüphesinden bahsedilmesini kabul etmiyor. AYM'nin bu konuda vermiş olduğu birçok karar var. Bu kararların biz hepsini bulduk, dosyasına koyduk, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını da biz dosyasına koyduk. Bizim ricamız şu ki AYM bu olaya bir el atsın, bu dosyayı incelesin, çok ciddi hukuksuzluklar var, bunları bir an önce inceleyip müspet veya menfi bir karar vermesini bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi bir mahkeme olduğunu hatırlayarak, bir an önce bu dosyalara el atması lazım. Eğer menfi bir karar çıkması halinde derhal Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine(AİHM) gideceğiz." CİHAN