Baharın gelmesiyle birlikte kullanılan tarım ilaçlarına ilişkin uyarıda bulunuldu. Çiftçilerin ekonomik kaybına neden olan ve insan sağlığını hiçe sayan merdiven altı üretimle piyasaya sürülen tarım ilaçları için ziraat mühendisleri denetim istedi.
TARIM İLACINI DENETLENEN VE YETKİ BELGESİ OLAN BAYİLERDEN ALIN
Piyasada birçok merdiven altı üretimle elde edilmiş tarım ilacının olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Hasan Aydın, şu önerilerde bulundu: "Yetkili olmayan kişiler ya da ziraattan anlamayan kişiler tarafından satılan tarım ilaçları çiftçiyi mağdur ediyor. Ucuz diye çiftçi tercih ediyor ama ürününe ne ilacı attığını bilmiyor. Özellikle de sıvı ilaçlarda bu sahtekarlık çok yapılıyor. Terme'de fındık ve çeltik üretimi yaygın olduğu için farklı yerlerden getirilen ve içerisinde ne olduğu belli olmayan karışımlar ilaç diyerek satılıyor. Kullanılan bidonların üzerine sahte etiketler yapıştırarak ilaç gibi satıyorlar. Bu sahte ilaçlar piyasanın altında satıldığı için çiftçiye cazip geliyor ama ürününe ilaç değil tam tersine zehir ya da işe yaramayan bir karışım kullanmış oluyorlar. Bilinçli bir zirai mücadele için alınan tarım ilaçlarının yetki belgesi olan ve uzman kişilerden alınmasını tavsiye ediyoruz."
ÇİFTÇİLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ VE DENETİMLER ARTTIRILMALI
Çiftçilerin bilinçlendirilip denetimlerin artması gerektiğine vurgu yapan Aydın, şunları kaydetti: "Piyasada ilaç satan her işletmenin gerçekte o işi yapmadığı ve belgesi olmadan yaptığı belli fakat denetimlerin yetersiz olması bu kişilerin piyasada rahatça ürün satmasına bir nevi teşvik etmiş oluyor. Sattığı ilaçlarında nasıl kullanıldığının eğitimini almadığı için tahminlerle çiftçilere ilaç uygulaması yaptırıyor. Burada çiftçilerimizde yeterli donanıma ve bilgiye sahip olmadığı için arazisine önüne gelen ilacı sıkmış oluyor. Mücadeleyi doğru yapamadığı için bu sefer 2 veya 3 ilaçlama yapıyor. İlaç satanın işine yarayan bu uygulama şekli çiftçiye ekonomik kaybına uğratırken, elde edilen ürün ise doğallığından çıkıp tamamen bir zehre dönüşüyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden eğitim ve denetim şart olmuş oluyor. Ziraat odaları, tarım kooperatifleri ve birlikler ilaçlama eğitimi vermeli ve bu işi sıkı tutmalı. Denetlenemediği için yapılan ilaçlamada kontrol altına alınamamış oluyor."
"Tarım ilaçlarının kontrol altına alınması ve hangi çiftçi hangi ilacı ne zaman ve ne kadar oranda kullandığını kayıt altına almak için eczaneler gibi çalışmalı." diyen Aydın; "Sistem üzerinden takip edilmeli ve hangi çiftçi hangi ürününe nasıl bir ilaç aldığını yetkili kişiler tarafından onaylanıp onaylanmadığını ancak bu yöntemlerle denetlenebilir. Bu konunun sadece Terme'nin değil tüm Türkiye'nin sorunu olduğu kanaatindeyim. Bakanlığın bu tür uygulamaları teşvik etmeli ve biran önce bu uygulamaya geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Malı mülkü olmayan kişiler üzerine göstermelik ilaç satan yerleri açan bir çok esnaf oldu ve vurgun yapıp gitti. Çiftçi muhatap bulamadığı için mağdur oldu, biz bunun örneklerini çok yaşadık. Bunun için bir düzenleme ve denetim şart." açıklamasında bulundu. CİHAN