Ancak bu sahtecilikle ilgili New York Başsavcılığı, sahte hesap sattığı tespit edilen bir firma hakkında soruşturma başlatarak mücadele edeceğinin sinyalini verdi.
The New York Times Gazetesi’nde yer alan habere göre, Başsavcılık sosyal medya kullanıcılarına milyonlarca sahte takipçi satan firmaya dava açtı.
Savcılıktan yapılan açıklamada, taklit etme ve aldatmanın, New York yasalarına göre suç olduğu belirtildi.
Soruşturmaya konu olan şirket Devumi, gerçek kişilerin kimliklerini çalmakla suçlanırken, şirket yetkilileri bu iddiayı reddetti.
Gazete, “takipçi fabrikası”nın ünlü hesaplarının bulunduğu bir hosta bağlı olduğunu yazdı.
The NY Times aynı zamanda, kendi hesap detaylarının ve profil fotoğraflarının gerçeğine yakın bot hesaplar oluşturulmak için kopyalandığını söyleyen kişilerle görüştü.
İddiaya göre, aktör, girişimci ve politik yorumcuların da aralarında bulunduğu bazı kişiler, takipçilerinin sayısını arttırmak için bu şirkete ödeme yaparak bot hesap satın aldı.
Sosyal medyada, çok takipçili hesapların kamuoyu oluşturmada etkin oldukları; iş teklifi ya da sponsorluk anlaşmaları gibi avantajlar sağladığı bilinen bir durum.
Yetkililere göre, bot hesaplar kamu önündeki tartışma ve görünürlükte gerçek hesap sahiplerini bastırıyor ve daha fazla takipçi için para ödeyenler aynı zamanda görünür bir nüfuz da satın almış oluyor.
Devumi ise kendi sitesinde, müşterilerine 12 dolar karşılığında 25 bin Twitter takipçisi sipariş etme şansı veriyor. Müşteriler aynı zamanda ‘like’ ve ‘retweet’ de satın alabiliyor.
Devumi sadece Twitter değil aynı zamanda Pinterest, Linkedln, Soundcloud ve YouTube için de takipçi satıyor.