Sahte evrakla işe giren memur, çiftçileri perişan etti


Osmaniye'nin Düziçi ilçesindeki Yarbaşı Tarım Kredi Kooperatifi çalışanlarından A.U., üyeler adına sahte evrak ve imzalarla 1 milyon 800 bin TL kredi çekerek kayıplara karıştı.

Tarım Kredi Kooperatifi üyeleri, 18 ay önce sahte kimlik ile işe başladığı iddia edilen A.U.'nun 3 ay önce sahte evrak ile üyelerin imzalarını kullanarak 1 milyon 800 bin lira civarında parayı alıp kaçtığını belirtti. Üyeler arasında öldüğü konuşulan A.U.'nun hayatta olduğu da iddia edildi.

Kooperatiften aldığı traktörün rehinini kaldırmak için kooperatife gittiğinde durumu öğrendiğini aktaran Hüseyin Beyazcücük, "Sattığım traktörünün rehini kaldırıp yeni kredi çekmek için kooperatife gittim. A.U. Yumurtalık'a gitmiş. Bende müdür beye 5-6 bin lira çekmek istiyorum dedim. Müdür bilgisayara baktıktan sonra bana '23 gün önce 6 bin lira çekmişsin' dedi. 6-7 aydır uğramıyorum dedim. Daha sonra A.U. beni arayıp "Birisi üçkağıda getirmiş, kamera kayıtlarından bulurum." dedi. Daha sonra U.A. beni oyaladı. Ben savcılığa gideceğim deyince, adıma çekilen 6 bin lirayı elden bana verdi. Bende acıdım evrakları ayarladı imzaladım çıktım. Daha sonra öldüğünü duydum. Ama üyelere ölmemiş kaçmış diyor." dedi.

25-30 senedir kooperatife uğramadığını belirten Mustafa Cerit ise "Kooperatife gelmediğim halde bana sahte imza ile 22 bin 500 TL borç yükletmiş. Fide yazmış 18-46 gübre yazmış. Para aldı yazmış. 18 teneke zeytinyağı aldı yazmış. Baksınlar kamera kayıtlarına eğer girip çıktıysam kabulüm. En az 30 senedir uğramıyorum buraya. Gelmediğim halde de çok zoruma gidiyor." ifadelerini kullandı

Yarbaşı Tarım Kredi Kooperatifi'nin daha öncede soruşturma geçirdiğini belirten Ahmet Lök de "Daha öncede sahte imza ve buna benzer olaylardan dolayı 3 kez operasyon geçirdi. Benim 40 bin liralık limitimden 10 bin lirasını kullanmışsam, geriye kalan 30 bin lirayı bizim haberimiz olmadan sonuna kadar kullanmış. Benim haberim olmadan beni başkasına kefil etmiş. Olayın üzerinden 3 ay geçti. Biz bu sürede ne gübre ne mazot alabiliyoruz. Kendi borcumuzu bile ödeyemiyoruz. Yetkililer sahte imza ile A.U.nun çektiği krediyi de ödeyin borcunuzu erteleyelim diyor. Ben kendi borcumu yatıramıyorum ki adamın yediğini yatırayım." diye konuştu.

26 BİN LİRAYI ÖDEMEK İÇİN 30 DÖNÜM TARLA SATTIM
Üyelerden Mehmet Karınsız ise şunları söyledi: " Benim adıma 26 bin TL çekilmiş. Ödüyorum ödüyorum bitiremiyorum. Yüzde atmışını ödeyin kredi vereceğiz dediler. Gittim bir yerden 8 bin 500 lirasını bulup yatırdım. 3 senedir 200 kilo yemden başka bir şey almadım. Borcumu ödemek için 30 dönüm arazimi sattım."
Babasının ortak olduğu ve kardeşlerini de getir üye yapalım dediklerini belirten Ali Karınsız,"30 bin liralık borcumuzu 45 bin lira yaptılar. Taahhütte bulununca babamın kardeşimin borçlarını ödedim Benimkini ödeyemedim. Neyle ödeyeceğim ev satılmış bark satılmış. Gece getirip vatandaşın hepsini kandırıp tamam tamam deyip imzayı attırdı. Arkadaşları uyardım bak eviniz satılır dedim. Herkes korkuyor kimsede gık diyemiyor. Ben zaten bitmişim neyden korkayım. Adamın yiyecek ekmeği yoktu bin lira alacağım var. Bana olan borcunu ödemiyor o adam yönetim kurulunda. Sahtekar adam yönetim kurulu olur mu?" diye olanlara tepkisini gösterdi.

Mağdur edildiklerini söyleyen üyeler Mersin Böle Müdür Hayati Boğa'nın köy muhtarları ve azaları ile yaptıkları toplantıya girip dertlerine anlatmak istedi. Mağdurları dinleyen Böle Müdürü Hayati Boğa ise "Bizim rutin bir toplantımız var. Davet ettiğimiz katılımcılarımız var. Bu katılımcılar ise muhtarlar, azalar ve yönetim kurulu üyelerdir." dedi. Mağdurların yüksek sesle dertlerini anlatması üzerine Boğa, "Siz bağırınca faydası oluyor mu, yumuşak yumuşak konuşalım." ifadelerini kullandı. Daha sonra sorunlarını yetkililere anlatan mağdurlar, bir çözüm bulunmamasına tepki gösterdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Sahte evrakla işe giren memur, çiftçileri perişan etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER