Muş Tabip Odası ve Muş Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) üç yıl önce Gaziantep'te hasta yakınının saldırısı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'ı andı.
SES ve Muş Tabip Odası'nın ortaklaşa yaptığı basın açıklamasında ise sağlıkta şiddetin ve kaosun sürdüğünü belirtildi.
Sağlık Bakanlığı'nın 113 şiddet bildirim sistemini kurmasına rağmen sorunun çözüme kavuşmadığını ifade eden Muş Tabip Odası Başkanı Dr. Kenan Şeker, "Bugün Dr. Ersin Arslan'ı yitireli üç yıl oldu. Her ölüm erkendir ama Ersin'inki çok erken oldu! Yaşamının baharında 30 yaşında, umutları, gelecek hayalleri olan bir hekim iken, bir hasta yakını tarafından, hastane içinde bıçaklanarak katledildi. Sağlık örgütlerinin yıllardır haykırdığı şiddeti Sağlık Bakanlığı da nihayet gördü ve 113 şiddet bildirim sistemini kurdu. Sağlık Bakanlığı 113 Beyaz Kod kayıtlarına göre; 14 Mayıs 2012'den 2015 Mart ayına kadar 31767 sağlık çalışanı şiddete uğramıştır. Bunların 18.000'i hekim 13.000'i ise diğer sağlık çalışanlarıdır. Saldırıların üçte biri fiziki saldırıdır" dedi.
Sağlık Bakanlığı'na her ay 1000'e yakın, her gün 30'dan fazla sağlıkta şiddet olgusu bildirildiğini açıklayan Dr. Şeker, şunları söyledi: "Bu rakamlar hastanelerde, polikliniklerde aile sağlığı merkezlerinde yaşanan kavgaların, itiş kakışın sadece bildirilen bölümüne aittir. Sağlık Bakanlığı Ersin'in ölümünden bu yana sağlıkta şiddeti önlemeye katkısı olabilecek hiçbir gerçek tedbir almamıştır. Çünkü Sağlık Bakanlığı sağlıkta dönüşüm için şiddete ihtiyaç duymaktadır. Şiddet, politikacılar tarafından yıllarca dönüşüm tramvayının güçlü bir motoru olarak kullanılmıştır. Yetkililerin "iğne yapmayı bilmezler, doktor efendi, mani mani mani, muayenehaneden geçmeden hastaya bakmazlardı, tuzu kurular, 150 dolara doktor getiririm" sözleri, miting meydanlarında kitlelere hekimlere yönelik çektirilen yuhlar, halen kulaklarımızda çınlamaktadır. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ne diyor: "Doktora şiddet ülkemizin yüz karası. Sağlık personelimizin itibarı doğru yere oturtulmalı."
"Sağlıkta dönüşüm tramvayı bizi sağlıkta kaos durağına getirmiştir" diye ifade eden Şeker, "Her saat başı en az bir çalışanın saldırıya uğradığı bir sağlık ortamı! Ne kadar övünseniz azdır! Bugün Türkiye'de sağlıkta kaos vardır! Böyle sağlık sistemi olmaz." şeklinde konuştu.
CİHAN