Sağlıkçılardan mesaj: İlaç ve teknolojide dışa bağımlı ülkemiz 2018'de sağlıkta dibe vurdu

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ocak 1 2019
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, 2018 yılının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle hayal kırıklıkları ile dolu bir yıl olduğunu söyledi.
“Yetersiz ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan yasal düzenlemeler nedeni ile sağlık çalışanlarının umutsuzluğa sürüklendiğini” ifade eden Bacaksız, “Yıpranma payı hakkı ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesi için yasal düzenlemeler tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde çıkarılmamış, çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmıştır” dedi.

“2002 yılında göreve gelen AKP’nin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı en acı meyvelerini 2018 yılında vermiş, ilaç ve tıbbi teknoloji konusunda dışa bağımlı olan ülkemizin sağlık sistemi dibe vurmuştur” değerlendirmesinde bulunan Bacaksız’ın yazılı açıklaması şöyle:

“2018 yılını, ekonominin kara gölgesinde geçen, çalışanın daha da fakirleştiği, umutların törpülendiği bir yıl olarak geride bırakıyoruz. Türk Lirasının, Dolar ve Euro karşısında tarihin en büyük değer kayıplarından birini yaşandığı 2018 yılında, ekonomik kriz tüm çalışanları derinden sarsmıştır.

7 gün 24 saat büyük bir özveri ve fedakârlıkla çalışan sağlık emekçileri, 2018 yılında hak ettikleri ücrete kavuşmak bir yana; ücretler, son 15 yılın rekorunu kıran enflasyon karşısında erimiştir.

2002 yılında göreve gelen AKP’nin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı en acı meyvelerini 2018 yılında vermiş, ilaç ve tıbbi teknoloji konusunda dışa bağımlı olan ülkemizin sağlık sistemi dibe vurmuştur. Ekonomik kriz “işletme mantığı” ile hareket eden hastaneleri de etkilemiş, ithal edilen tıbbi teknoloji, tıbbi sarf ve ilaç fiyatlarındaki artış nedeni ile kamu hastanelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmıştır. Bazı kamu hastanelerinde ithal tıbbi teknolojik ürünlerin temin edilememesi nedeni ile ameliyatlar durma noktasında gelmiştir.

Acil servislere yığılmaların önüne geçilemediği 2018 yılında, vatandaşlarımız sağlık için cebinden daha çok para harcamıştır. Buna karşın siyasi iktidar, Sağ

Bu haberler de ilginizi çekebilir