Hastalara kâğıt reçete yazımı yerine getirilen
elektronik reçete
sisteminde
pilot uygulama başarılı oldu. 13 Haziran 2012 tarihinden itibaren
Türkiye genelinde başlatılacak sistemle
SGK, kâğıtlara yazılan reçeteleri depolarda yıllarca saklama zahmetinden de kurtulacak. Halen kurumun 30 ildeki depolarında yüz milyonlarca kâğıt reçete bulunuyor.
Normal şartlarda 30 yıl muhafaza edilmesi gereken reçetelerin saklanma süresi, 5502 sayılı Sosyal
Güvenlik Kurumu Kanunu'na konulan ek maddeyle beş yıla çekilmişti. Davalık durumu olan reçeteler için 5 yıl sınırlaması yok. Yetkililer, kamyon kamyon taşınan reçetelerin kuruma büyük yük oluşturduğunu aktarıyor. E-reçete ilk olarak geçtiğimiz nisan ayında
Eskişehir'de, mayıs ayında da Konya'da başladı. Üçüncü il olarak İstanbul'da önceki gün hayata geçti. 13 Haziran itibarıyla tüm Türkiye'de pilot olarak uygulanmaya başlayacak. Pilot uygulamada doktorlar reçeteleri hem elle yazacak hem de sisteme girecek.
Eczacılar da hem e-reçete işlemleri yapacak hem de eski sisteme göre ilaç verecek. Böylece sistemdeki aksaklıklar görülmüş olacak. 1 Temmuz 2012'de ise kâğıtla reçete yazımı tümüyle son bulacak.
E-reçeteyle,
aile hekimleri ve SGK'ya Medula sistemi üzerinden
fatura gönderen 2. ve 3. basamak hastaneler ile eczaneler arasında ortak bir ağ kurulacak. Bu ağ sayesinde doktorun bilgisi dışında ilaç yazılamayacak. Çünkü doktor, sistem üzerinden kendi şifresi ile reçeteyi eczaneye gönderecek. Şifreyi sadece kendi bilecek. Sistem sayesinde doktorun okunaksız yazması ve eczacının yanlış okuması sonucunda isimleri karıştırılan ilaçlar da tarihe karışacak. Vatandaş bu noktada zarar görmeyecek. Ayrıca eczacının
iş yükü de azalacak. Önceden bir reçete için Medula üzerinden 30 işlem yapan eczacı, artık en fazla 6 işlem yapacak. SGK doktorların ne kadar ilaç yazdığı, daha çok hangi ilaçları yazdığı, hangi eczanelerden hastaların ilaç aldığı gibi istatistik bilgileri de tutabilecek.