Sağlık Bakanlığı
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali
Coşkun, Etlik İhtisas Hastanesi'ndeki heliport hangarında düzenlediği basın toplantısında,
112 acil sağlık hizmetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Daha sonra soruları yanıtlayan Coşkun, 150-350 kilo arasında
hasta taşınan obez
ambulansları ile ilgili bilgiler verdi.
Türkiye'de obezitenin giderek yaygınlaştığını, bu ambulanslara daha çok ihtiyaç duyulmasının beklendiğini ifade eden Coşkun, ''Normal ambulanslarda hasta,
ekip tarafından araca yerleştirilebiliyor ama obezlerde bu imkan olmadığı için çelik halatlarla içeriye alınıyor. Bu ambulanslar özellikle büyük şehirlerde yaygınlaştırılacak." diye konuştu.
Organ nakillerinde hava ambulans sisteminin rolüyle ilgili bir soru üzerine de Coşkun, ''Son zamanlarda gündeme gelen yüz ve kol nakillerinde hava ambulans sistemimiz etkin rol aldı. Mutfaktaki ekibin rolünü de unutmamak lazım." dedi.
Coşkun, hava ambulanslarının daha çok
organ ve dokuların vericiden alınıp alıcıya ulaştırılmasında ve organ nakli ekibinin taşınmasında kullanıldığını belirtti.
Bir başka soru üzerine, birden fazla
sedye bulunan ambulanslarla ilgili de bilgi veren Coşkun, Van
depremi sırasında çok sayıda hastanın taşındığı bu ambulansların daha çok savaş ve afet zamanlarında kullanıldığını bildirdi.
Son zamanlarda basına da yansıyan ölümlü ambulans kazalarına karşı alınacak önlemlerin sorulması üzerine ise Coşkun,
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile araçların donanımı konusunda denetim
kontrol mekanizması geliştirdiklerini, ambulans şoförlerine de güvenli sürüş için özel simülasyon eğitimi verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
Bunun için simülasyon merkezleri kurulduğunu belirten Coşkun, bu eğitimlerde yağmurlu ve karlı havalarda güvenli sürüş tekniği konusunda bilgiler verileceğini kaydetti.