Obeziteyle mücadele başlatan
Sağlık Bakanlığı,
Ulusal Tuz
Eylem Planı hazırladı. Bu kapsamda, alınacak önlemler arasında, restorantlarda tuzlukların masalardan kaldırılması, tuzlukların gözünün bire indirilmesi ve
gıda paketlerinin üzerinde tuz oranları büyük puntolarla yazılması da yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı, obezite ve tütünün ardından tuzla mücadele başlatıyor. Kişi başına ortalama tuz tüketiminin 5 gram olması gerekirken
Türkiye'de 25 grama kadar çıkması üzerine Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tuz Eylem Planı hazırladı. Bu kapsamda, fazla tuzun zararlı olduğuna ilişkin topyekün bir farkındalık programı başlatacak olan Bakanlık ayrıca yemek salonlarında tuzlukların masadan kaldırılması, tuzlukların gözlerinin bire indirilmesi için de çalışmalar yürütecek.
TSK'YA TUZ EĞİTİMİ
Sağlık Bakanlığı, 2011-2015 Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı hazırladı. Bu kapsamda, 2015 yılına kadar ulaşılacak hedefler belirlendi. Bu kapsamda, okul,
kreş ve
bakımevi, işyeleri,
spor merkezleri,
yaşlı bakım evleri ve yaygın eğitim kurslarının yanı sıra
Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatı, MEB ve bunlara bağlı birimlerde tuz tüketimin azaltılmasına yönelik bilgilendirme eğitimi yapılacak.
SMS'LE TUZ AZAL MESAJI
Tuzun azaltılmasına yönelik mesajların cep telefonu ve fatularda yer alması sağlanacak ve e-kartlar hazırlanacak. Ekmekte, işlenmiş ürünlerde tuzun kademeli azaltılması sağlanacak.
Yemek servisi yapılan
lokanta ve yemekhanelerde, masalardan tuzlukların kaldırılması, tuzlukların gözlerinin teke indirilmesi,
küçük paketlerde iyotlu tuzların bulundurulması önerilecek. Menülerde yiyeceklerin enerji değerlerinin yanına tuz oranları da yazılacak. Paketlenmiş gıdaların üzerin büyük puntolarla tuz oranları yazacak.
TUZLUKLARIN GÖZÜ 1'E İNDİRİLSİN
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı
Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı ve Türk
Böbrek Vakfı'nın tuzla mücadele konusunda kendilerine bazı teklifler sunduklarını söyledi. Erdöl, Türkiye'de kişi başına tuz tüketiminin çok yüksek oranlara ulaştığını ve beraberinde çok ciddi sağlık sorunlarını getirdiğini belirterek, özellikle
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde kişi başına tuz tüketiminin 25 grama kadar çıktığını kaydetti.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise, tuz tüketimiyle mücadele kapsamında tekliflerini Sağlık Bakanlığı ve TBMM'ye sunduklarını belirterek, "Masalara konulan tuzlukların delik sayısının azaltılarak 1'e indirilmesini, hatta masalara hiç tuzluk konulmamasını istiyoruz. Müşteri tarafından talep edildiğinde getirilmesini uygun buluyoruz" dedi.
PAKETLERDE TUZ ORANI YAZSIN
Erk, Dünya Sağlık Örgütünün de çağrısını yaptığı paketli gıda ürünlerindeki kodeksin değiştirilmesini istediklerine dikkat çekerek, "Bunun için öngördüğümüz değişikliği TBMM'ye ilettik. Teklifimizin gerçekleşmesi halinde tüm paketli gıdalarda 'Bu üründe X miktarda tuz bulunmaktadır' ibaresi yer alacak. Yemek salonlarında da bir düzenlemeye gidilmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.
Sabah