Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof Dr. Mehmet Zarifoğlu, Türkiye'de sık rastlanan kronik bir hastalık olan migrenin, her 4 kadından birinde görüldüğünü belirterek, "Özellikle çalışan kadınlar migren konusunda bilinçli olmalı" dedi.
Avrupa Baş Ağrısı Birliği'nin kuruluş günü olan 12 Eylül 2006 yılından bu yana Avrupa Migren Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor.
Migrenin kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkati çeken Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof Dr. Mehmet Zarifoğlu yaptığı yazılı açıklamada, özellikle sinüzit gibi hastalıklar ile karıştırılan migrenin etkilerini şöyle tanımladı:
"Türkiye;de migren hastalarının yüzde 93'ü orta veya şiddetli migren atakları geçirirken, bu migren atakların en az yüzde 60-70'i kısmi ya da tamamen engelleyici (iş görmezliğe neden olan) nitelikte yaşanıyor. Ancak doğru migren tedavisi uygulanırsa ve gerek atak tedavisiyle gerek koruyucu tedaviyle kontrol altına alınırsa bu problem ortadan kalkar."
"İŞ HAYATINDAKİ GERİLİMLER MİGRENİ TETİKLİYOR"
Türkiye'de her 4 kadından birinin migren hastası olduğunu ifade eden Zarifoğlu, ''Çalışma hayatının günlük yaşantıda neden olduğu değişiklikler, uyku problemleri, düzenli yemek alışkanlığının olmayışı ve iş hayatındaki gerilimler çalışan kadınlarda migren atağı için daha uygun bir ortam sağlayabiliyor. Dolayısıyla migren çalışan kadınlarda biraz daha önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor'' dedi.
"EN ÇOK DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE GÖRÜLÜYOR"
İş hayatında en çok verim kaybına neden olan rahatsızlıkların başında gelen migren araştırmalara göre Türkiye'de en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülürken şehirlerde ve ilçelerde, köylerden yaklaşık 3 kat fazla rastlanıyor.