Bir kadın,
hasta eşini sırtlayarak merdivenlere yönelmiş. Yatan bir hasta da karga tulumba alt kata, ışın
tedavisine indiriliyor.
Hastane merdiveninde,
kanser tedavisi gören kocasını sırtında taşıyarak ağır ağır basamakları çıkan 65 yaşında bir teyze. Yıllar önce “Seni bir ömür sırtımda taşırım” sözü vermişlerdi. Şimdi o gün gelmişti.
Hayat arkadaşını
hastane merdivenlerinde sırtında taşıyarak bir bir çıktı. İsmini sorduğumuzda gizledi kendini. Bu ne ilk gelişiydi ne de son gelişi olacaktı.
Aylardır hastaneye taşınıyordu ve aylardır o merdivenlere aşinaydı. Çünkü beş katlı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa
Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nün iki
asansörü de arızalıydı. Hastalar ya refakatçilerinin sırtında ya da
temizlik işçilerinin kollarında çıkıyordu merdivenleri.
Fotoğraftaki inanılması güç görüntü doğudaki bir hastane değil Türkiye'nin en köklü kurumlarından
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nden. Her gün yüzlerce kanser hastasına
hizmet veren hastanede, aylardır çalışan hiçbir asansör olmadığı için, hasta yakınlarından kimi babasını, kimi kızını sırtında katlar arasında bir aşağı bir yukarı taşıyor. En ağırından en hafifine seyreden her türlü kanser vakasına,
radyasyon (ışın) tedavisinin uygulandığı beş katlı binada iki asansör bulunuyor. Ancak asansörlerden biri iki yıl önce bozulmuş olmasına rağmen bir türlü
tamir edilemediği için kullanım dışı. Tüm yükü taşıyan diğer asansörün de bir buçuk ay önce bozulması, hem hastaların hem yakınlarının çektiği çileye çile ekledi. Hastalar bir yandan kanserle mücadele ediyor bir yandan da basamaklardan düşmemeye çalışıyor. Asansörlerden umut kesilmiş olacak ki hastane yönetimi, asansör kapılarının önüne bekleme koltukları koymuş. Bir de uyarı levhası var: “Asansör arızalıdır kullanmayınız.”
Yatanlar da merdivene...
Binada, gün içinde 200-250 hastaya hizmet veriliyor. Ayrıca daha ağır kanser vakalarının yatarak tedavi edildiği en üst katta 30 yataklı bir klinik yer alıyor. Bu hastaların normalde sedyeyle sarsılmadan taşınması gerekirken asansör olmadığı için bez hafif sedyeler kullanılıyor. Temizlik işçileri ve hasta yakınlarının yardımıyla bu sedyelerde hastalar beş kat aşağıda ışın tedavisi gördükleri Radyoloji Servisi'ne kargatulumba indiriliyor. Her gün yaşanan bu durum hastane çalışanlarını da hasta yakınlarını da perişan etti. Hayatını kaybeden hastalar da aynı yöntemle hastaneden çıkarılıyor.
Uzmanlar radyasyon tedavisi gören hastaların sarsılmadan taşınmasının büyük önem taşıdığına da dikkat çekiyor. Bir hasta yakını Ayşe T. ”Hastamız
kemik kanseri ve çok yoğun radyasyon tedavisi görüyor. Doktorlar, hastamızın kemikleri çok kırılgan olduğu için yatırarak ışın tedavisi görmesi gerektiğini söyledi. Binada asansörler bozuk, bu yüzden katlar arasında taşınması için birkaç akrabamızın gelmesinin iyi olacağını söylediler. Hastamıza mı üzülelim yoksa bu duruma mı? Bu zamanda nasıl olur da hastanedeki iki asansör de bir türlü tamir edilemez aklım almıyor” diyor.
Gördükleri radyasyon tedavisinin yan etkisi yüzünden
kusma, bulantı ve baş dönmesine maruz kalan hastalar bu halde bile kendi kendilerine merdivenlerden inmek zorunda.
‘Umarım bir bağışçı buluruz...'
Asansör arızasını gidermek için dekanlık
ihale açtı. İki
firma ihaleye giriyor. Kazanan firma asansör tamirine başlayacakken, diğer firma ihaleye
itiraz edince iş mahkemelik oldu, tamirat durdu. İstanbul Ünversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Sağlık Uygulama ve
Araştırma Merkezi Başhekimi
Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Hem mevzuat, hem de
finans sorunu. Umarım bir an önce bir bağışçı bulup sorunu kısa sürede giderebiliriz” diyor.
RADİKAL