Her dört kişiden biri depresyonda. Türkiye'de sadece bir yılda tam 37 milyon kutu antidepresan tüketildi. Son dokuz yılda antidepresan kullanımı yüzde 160 artarak
rekor kırdı.
Psikiyatrist Aylin Aksoy Çoban, toplumdaki depresyon oranındaki yükselişe dikkat çekti ancak kontrolsüz reçete yazılmasının da bu artışta payı olduğunu söyledi:
“
Depresyon yaklaşık yüzde15-25 arasında değişen oranlarda görülüyor. Gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 30’lara vardığı, Türkiye’de de yüzde 20-25’ler oranında olduğu tahmin ediliyor. Bu yüksek bir sıklık.”
Genetik faktörler de önemli ama son dönemde artan depresyonun temel nedeni stres.
Modern hayatın getirdiği sıkıntı ve strese vurgu yapan Çoban, “Özellikle büyükşehirde yaşıyorsanız sürekli bir koşturma halindesiniz. Özellikle kapalı
ofis ortamında çalışmak çok insana özgü bir şey değil. Bunların hepsi depresyonun sıklığını arttıran sebepler” dedi.
Antidepresan kullanımındaki artışta, uzman olmayan doktorların da bu ilaçları yazabilmesinin etkisi olduğunu söyleyen Çoban, şunları aktardı: “Psikiyatristler dışından birçok bilim dalından doktorlar antidepresan reçete yazabiliyor. Ne yazık ki bu çok bilinçli bir reçete olmuyor.
İlaçların etkilerini bilmeden, ortaya çıkacak sonuçları kestiremeden, biraz kulaktan dolma, biraz tecrübeyle çok sayıda antidepresan reçete ediliyor ve bunların çoğu gereksiz oluyor.”
Psikiyatristler uzman tavsiyesi olmadan antidepresan kullanımına karşı.