Amerikalı psikologların yaptığı araştırma, elleri yumruk yapmanın beynin hafıza süreciyle bağlantılı bölgelerini harekete geçirdiğini gösterdi.
Araştırmada, sağ elin 90 saniye boyunca yumruk yapılmasının hafıza oluşumuna yardım ettiği, sol elin aynı süreyle yumruk haline getirilmesinin ise hatırlamayı kolaylaştırdığı belirtildi.
Sağ elini kullanan 50 öğrenciden bir kelime listesini ezberlemesini isteyen araştırmacılar, katılımcıları 5 gruba ayırdı.
İlk gruptakiler listeyi ezberlemeye başlamadan önce sağ ellerini 90 saniye yumruk yaptı. Sol ellerini yumruk yaparak bu kelimeleri hatırlamaya çalıştı.
İkinci gruptakiler bu deneyi sol yumruklarını sıkarak yaptı.
Diğer gruptakiler kelimeleri ezberlemeden önce ve sonra istedikleri elleriyle yumruk yaparken, sonuncu gruptakiler yumruk sıkmadı.
Listeyi ezberlemeden önce sağ, hatırlama sürecinden önce ise sol yumruğunu sıkan gruptakilerin başarısının daha fazla olduğu görüldü.
"PLOS ONE" dergisinde yayımlanan araştırmada, beynin sol yarısının hafıza kaydında, sağ yarısının ise hatırlamada etkili olduğunun düşünülebileceği ancak daha kapsamlı incelemelerin gerektiği belirtildi.