Fatih Üniversitesi’nden Biyomedikal Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sadık Kara ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Korkmaz, kanser tedavisi için önemli bir çalışmaya imza attı.
Ekip, geliştirdiği cihaz sayesinde ısı terapisi olarak tanımlanan hipertermi yöntemiyle kanserli hücrelere adeta nokta atışı yapıyor. 3 yıl önce TÜBİTAK’ın desteğiyle başlayan projede prototip cihaz üretilip tamamlanma aşamasına gelindi. Yaklaşık 350 bin liraya mal olan projenin ayrıntılarını Doç. Dr. Erdal Korkmaz anlattı.
Sistemin amacı diğer yöntemlerden farklı olarak elektro manyetik dalgalarla kanserli bir dokuyu ısıya maruz bırakmak olduğunu kaydetti.
HEDEF SADECE KANSERLİ DOKU
Korkmaz, “Geliştirdiğimiz cihazda birden çok anten olduğu için sadece bir noktaya odaklanıp ısıtıyor. Yani direkt kanserli dokuyu hedef alıyor. Işımadan kasıt aşırı yüksek ısıma söz konusu değil. Sağlıklı bir vücut ısısı ortalama 37.5. Biz ise 42 en fazla da 45 derecede ışıma yapıyoruz. Kanserli hücreler 42,5 dereceye yakın bir ısıda erimeye ve ölmeye başlıyor. Yapı olarak kanserli hücreler sağlıklı hücrelere göre daha zayıf” dedi.
YAN ETKİSİ YOK
Doç. Dr. Korkmaz, Hipertermi yöntemiyle cerrahi operasyona gerek duyulmadığını belirtti. Korkmaz, “Kendi başına kullanılmasının yanı sıra mevcut yöntemlere de entegre edilerek kullanılabilir. Bir diğer avantajı ise özellikle sığ dokulara yerleşmiş tümörler için uygulanabilir olması” diye konuştu.
ALTERNATİF TEDAVİ
Doç. Dr Korkmaz, yöntemin tek başına kullanılabileceği gibi aynı zamanda kemoterapiyle birlikte de uygulanabileceğini ifade etti. Korkmaz, “Kemoterapide hastaya kimyasal veriliyor. Burada kimyasallar kanserli bölgeye yeterince nüfuz etmiyor. Biz bu bölgeyi ısıtarak aynı zamanda kimyasal dozlara karşı da reaksiyonunu artırmış oluyoruz.
Bunun doğal bir sonucu olarak daha az kemoterapiye ihtiyaç duyulur ve hastaya daha az kimyasal verilir. Ayrıca kanser hücrelerinin ortak özellikleri nedeniyle hipertermi her kanser türünde etkilidir. Dolayısıyla bu yöntemi başta meme kanseri olmak üzere kemik kanseri beyin tümörü ve boyun kanserleri gibi çok sayıda kanserde kullanmak mümkün” diye konuştu.
BUGÜN