Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, kopan bacağın yerine dikilirken aynı anda uzatma işleminin de yapılabildiğini, bu sistemin dünyada bir ilk olduğunu söyledi.
Kopan bir bacağın yaralanmasında çok şiddetli yumuşak doku hasarının meydana geldiğini ve dokuların kullanılamayacağını söyleyen Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, 'Prensip olarak bu hasarlı dokuların aradan çıkarılması gerekir. Fakat çıkartıldıktan sonra bacakta kısalma meydana gelir. Bu kısalığı gidermek için de bir daha uzatma işlemi yapılır. Bizim uyguladığımız ve dünyada ilk defa olan sistemde bacak birleştirme ve uzatma işlemi aynı dönemde yapıyoruz. Bu sistemle büyük uzatmalar da bile süre çok kısalıyor. Yaklaşık 7-8 ayda kısaltmaya rağmen oluşan deformiteler dahil hepsinin tedavisi tamamlanıyor' dedi.
SKORLAMA SİSTEMİ İLE ÇOĞU BACAK KESİLİYOR
Ağır bir bacak yaralanması geldiğinde bacağın takılıp takılmayacağının doktorların birtakım kriterlere göre yaptığını açıklayan Prof. Dr. Parmaksızoğlu, 'Bu kriterlere skorlama sistemi deniliyor. Yurtdışında bu skorlama sistemleri negatif puanlamaya göre yapılır. Derisi, kemiği hangi durumda ise ona göre negatif puanlama yapılır.
Negatif puanların toplamı belli bir eşiği aştığında bacağın takılmaktansa kesileceğinin doğru olacağına karar verilir. Biz bu skorlama sistemlerinin sonuçlarının çok doğru olmadığını gösterdik. O sisteme göre kesilmesi gereken birçok hastamızın, yaklaşık 23 hastamızın bacağını takma şansını bulduk ve sonuçlar bakımından da hastalara günlük yaşamda yeterli olduğunu gösterdik.' diye konuştu.
DÜNYADA BİR İLK
Prof. Dr. Parmaksızoğlu sözlerine şöyle devam etti: 'Dikilen bacağın iyileşmesini bekledikten sonra uzatmayı yapmak çok uzun sürüyordu. Bu hasta için çık yorucu bir süreç. Bu ameliyatları aynı anda yapabilir miyiz diye deney hayvanları üzerinde çalışmalar yaptık. Kopan bacağı yerine dikerken hemen aynı döneminde de uzatabileceğimizi gördük. Bu da dünyada bir ilk oldu.