Eurostat'ın 31
Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yayımladığı araştırmaya göre, AB üyesi 25 ülkeyle
KKTC, katılımcı (
Bulgaristan ve
Romanya) ve
aday (
Türkiye ve
Hırvatistan) ülkelerde yapılan özel Eurobarometer araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu. İlk olarak AB'nin 15 üyesinin bulunduğu 2002 yılında yapılan araştırmada yüzde 33 olan ortalama sigara kullananların oranı, 2005 yılında yüzde 27'ye geriledi. Aynı dönemde sigara kullanmayanların oranı ise yüzde 42'den yüzde 47'ye yükseldi. Bu oranın kadınlarda yüzde 57, erkeklerde yüzde 35 olduğu belirlendi.
Araştırma, kapalı alanlarda sigara yasağının etkili olmaya başladığını, özellikle gençlerin ve kadınların son yıllarda artık
sigaradan uzak durduğunu ortaya koydu.Hiç sigara kullanmadığını söyleyenlerin oranı ortalama yüzde 47 olarak belirlendi. Bu oranın Türkiye'de yüzde 55 ve KKTC'de yüzde 48 olduğu görüldü. Paket sigara kullananların oranında
Yunanistan yüzde 40 ve
Avusturya yüzde 37 ile başı çekerken, özellikle kuzey
Avrupa ülkelerinin düşük oranları nedeniyle AB ortalaması yüzde 27 olarak açıklandı.
KKTC'nin yüzde 44 ile bütün AB ülkelerini geride bıraktığı bu alanda, Bulgaristan yüzde 38 ve Türkiye yüzde 37 ile katılımcı ve aday ülkeler liginde başı çektiler.
Sigarayı bırakma oranında Türkiye yüzde 6 ile en alt sırada kalırken, Hollandalıların yüzde 30'u, Danimarkalıların yüzde 27'si, İngilizlerin yüzde 25'i, İsveçlilerin ve Almanların yüzde 24'ü sigarayla vedalaşmayı başardı.
Eurostat araştırmasında sorulan ''Arabada yanınızda sigara içmeyen biri varsa, yine de içer misiniz?'' sorusuna Hollandalıların yüzde 82'si ''
Hayır'' cevabını verirken, aynı şekilde düşünen Türklerin oranı yüzde 46, Portekizlilerin oranı yüzde 45, KKTC'lilerin ve İspanyolların oranı yüzde 42, Yunanlıların ve İrlandalıların oranı yüzde 40, Avusturyalı ve Romanyalıların oranı yüzde 39 ve Bulgarların oranı yüzde 34 oldu.
Kamuya açık tüm kapalı alanlarda sigara yasağını savunanların oranında yüzde 83 ile
Finlandiya başı çekti, Türkler yüzde 80 ile ikinci sırada yer aldı. Türkiye'de böyle bir yasağa kısmen
destek verenlerin oranı yüzde 5, kısmen karşı çıkanların oranı yüzde 2, tamamen karşı çıkanların oranı yüzde 10 ve görüş bildirmeyenlerin oranı yüzde 3 olarak belirlendi.