350 bin nüfuslu Denizli'nin atıksu arıtma tesisine ihtiyacı vardı. Bürokrasiydi, mali kaynak darlığıydı derken tesis 13 yılda, 30 milyon YTL harcanarak tamamlandı. Ancak hikâyenin sonu mutlu bitmedi. Şehrin suyu hâlâ arıtılamıyor, çünkü, tesisi 315 kotta inşa edenler kentin 300-400 kotta olduğunu dikkate almamış. Atıksular yeterli eğim olmadığı için bir türlü tesise getirilemiyor.
İller Bankası'nca 1993'te projelendirilen, inşaatına 1994'te başlanan
Denizli Belediyesi Kimyasal ve Biyolojik Atıksu Arıtma Kompleksi'nin yapımı yılan hikâyesine döndü. 13 yıl sonunda tesis nihayet tamamlandı ve geçen yıl 10 Haziran'da
Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından şaşaalı bir törenle açıldı. 30 milyon YTL'ye mal olan tesis 315 metre kottaki Eskihisar Köyü'ne yapıldığı için açıldığı günden bu yana çalıştırılamadı. Kapsamlı bir fizibilite çalışması yapılmadan inşaatına başlandığı ileri sürülen tesise kentin atıksu kanalları bağlanamadı. 300 ile 400 arasında kotta bulunan Denizli'nin yerleşim alanlarının atıkları tesise bir türlü ulaştırılamadı. Denizli'nin tüm atıkları hâlâ
Menderes Nehri'nin büyük kolu Çürüksu Irmağı'na akıtılıyor.
Tesisin eğim farkı az olduğu için kentin bütününe
hizmet veremeyeceğini gören belediye çareyi yeni bir tesis inşa etmek için çalışmalara başlamakta buldu. Salihağa Köyü yakınlarında 170 metre kotunda büyük bir alan tespit eden belediye, yeniden İller Bankası'na başvurdu. İller Bankası da yeni tesis için fizibilite çalışması yaptı. Bu tesisin inşaatının ne kadar süreceğini ise zaman gösterecek.
Başkan eskileri suçladı
Belediye Başkanı
Nihat Zeybekçi sorumluluğu eski yönetimlere attı: "Bizden 10 yıl önce başlatılan ve yüzde 40'ı tamamlanan tesisi iki yılda bitirdik. Ancak normalde 170 metre ve altında bir kotta olması gereken tesis 315 metre kotunda bir yerde başlatılmış. Denizli'nin evsel atıksularının arıtmaya götürülmesi eskiden beri problemdir. Kentin coğrafi konumu gereği, yüksek ve alçak kotta yerleşimler var. Kanalizasyonun yüksekten aşağıya gitmesi gerektiğini biz de biliyoruz. Bu yüzden farklı bir kotta ikinci bir tesis yapılmasını planlamıştık. Ancak bunun yapılmaması bizi bugünkü duruma getirmiştir."
Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ise tesisi çalıştıracakları konusunda umutluydu: "Tesisi çalıştırdıktan sonra sorunlarla karşılaştık. Hem şaşırdık hem de üzüldük. Ancak bu tesisi çalıştıracağız. Hatta burada tesisin kendi kullandığı elektriği bile üretmesini sağlayacağız. Alçaktaki semtlerden atıksuyu nakletmek için motopomplar kullanacağız."
RADİKAL