Bilim adamlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre yürümek, sıkıntılardan kurtulmak için en iyi ilaçlardan biri.
Hürriyet'te yer alan habere göre; Tempolu yürümek, beyinde rahatlamayı sağlayan bölgedeki sinir hücrelerini harekete geçiriyor. Egzersizin anksiyete ve depresona iyi geldiği uzun zamandır biliniyordu ama bunun beyinde nasıl olduğu sırrını koruyordu.
Fareler üzerinde yapılan laboratuvar deneylerinde fareler stres yaratan bir etkiyle, fiziksel olarak aktifken karşılaşıyorsa bu aktivite anında sinir hücreleri onları sakinleştiriyor.
HAREKETLİ OLANLAR STRESLE DAHA İYİ BAŞA ÇIKTI
Araştırmacılar deney sırasında hayvanları iki gruba böldü ve bir grubun devamlı hareket etmesini sağladı, diğerinin ise sabit durmasını. Daha sonra beyin hücrelerinin egzersizden önceki ve sonraki halleri incelendi. Umulduğu gibi uyarılgan sinirler, beynin duygusal tepkilerinin oluştuğu hipokampüsü harekete geçirdi.
Journal of Neuroscience Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre hareket halindeki farelerin stresle daha iyi başa çıktığı görüldü ve bu sonucun insanlar için de geçerli olduğuna inanılıyor.
PARADOKSU DA ÇÖZEN ARAŞTIRMA
Princeton Üniversitesi'nden Prof. Elizabeth Gould, anksiyetenin beyinde nasıl meydana geldiğini anlamanın, anksiyeteyle başa çıkmada kolaylık yarattığını belirtiyor. Ayrıca bu araştırma beynin kendi kendini nasıl modifiye ettiğini ve kendi doğasının nasıl cevap verdiğini gösteriyor.
Uzmanlara göre araştırma sonuçları bir paradoksu da çözüyor çünkü egzersiz hipokampüste yeni nöronların büyümesini sağlarken aynı zamanda anksiyeteyi de önlüyor. Çünkü bu genç hücreler tipik olarak uyarılmaya daha müsait, bu yüzden egzersiz daha çok anksiyeteye neden olmalı. Ama araştırmacılar egzersiz sayesinde beyin hücrelerinin yanmasını önleyen mekanizmayı güçlendiriyor. İşte bu yüzden anksiyete daha az yaşanıyor.