Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, ''Türkiye, günlük 5-6 saat ortalamayla dünyanın televizyon başında en çok zaman geçiren ülkelerinden birisi. Aşırı televizyon izlemek, giderek şişmanlayan bir toplum haline gelmemize neden oluyor'' dedi.
Prof. Dr. Öztürk, yaptığı açıklamada, televizyon izleme süresinin, kilo kontrolünde önemli bir etken olduğuna işaret etti.
Televizyon izleyenlerin, saatlerce hareketsiz kalarak ekran başında oturduklarını bildiren Öztürk, şunları kaydetti:
''Kilo ile mücadelede, televizyon başında geçirilen sürenin azaltılması büyük önem taşıyor. Türkiye, günlük 5-6 saat ortalamayla dünyanın televizyon başında en çok zaman geçiren ülkelerinden birisi. Bunun günde 2-3 saate indirilmesi için mücadele etmek lazım. Aşırı televizyon izlemek, giderek şişmanlayan bir toplum haline gelmemize neden oluyor.''
Fazla kilolardan kurtulmak için fiziksel aktivitelerin artırılması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, gençler için egzersiz konusunda çeşitliliğin mümkün olduğunu, 40 yaşın üzerindekiler için ise en uygun aktivitelerden birisinin hızlı tempoda yürüyüş olabileceğini aktardı.
Bu yürüyüşün bir koşu bandında ya da havaların güzelliğinden yararlanarak açık havada yapılabileceğini anlatan Öztürk, ''Günde 30 dakikamızı hızlı tempolu yürüyüşe ayırdığımızda, vücudumuz için, sağlığımız için çok önemli bir yatırım yapmış oluruz. Ayrıca kilo kontrolünde de önemli bir mücadele sağlamış oluruz. İnsanların aktif yaşam tarzını benimseyerek egzersiz dışı aktivitelerini artırması kilo kontrolünde önemli'' diye konuştu.
AA