Sakarya Ada Tıp Hastanesi Kulak, Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr.
Cevdet İzmirli,
Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, cep, kablolu ve ankesörlü
telefonlarının önemli bir virüs yuvası olduğunu ifade etti.
Genelde cep telefonlarının alındığından itibaren hiç temizlenmediğine dikkat çeken İzmirli, "Telefonlarımız gün boyu elimizde. Hangi işi yaparsak yapalım telefonumuz çaldığında elimizin kirli olup olmadığına bakmaksızın açıp konuşuyoruz. Bu sebeple cep telefonları virüslerin yayılmasında paradan daha tehlikeli. Paraya dokunduğumuzda ellerimizi yıkıyoruz. Ancak telefonlarımızı temizlemiyoruz." diye konuştu.
Grip olan bir kişinin telefonla konuşurken virüsler telefona yapıştığını, telefonun temizlenmemesi sebebiyle kişinin sürekli virüse maruz kaldığını dile getiren İzmirli, "Bu da zor iyileşmeye ya da hastalığın sık sık tekrar etmesine sebep oluyor. Cep telefonumuzu bazen bir başkası da kullanabiliyor. Dolayısıyla hem cep hem de kablolu telefonların mutlaka zaman zaman temizleyici ürünlerle silinerek dezenfekte edilmesi gerekiyor." uyarısında bulundu.
"ANKESÖRLÜ TELEFONU AĞZINIZA ÇOK YAKLAŞTIRMAYIN"
Ofis, işyeri ve
ankesörlü telefon gibi ortak kullanılan telefonların da grip virüsünün yayılmasında önemli bir paya sahip olduğunun altını çizen İzmirli, özellikle ankesörlü telefonla konuşurken çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
İzmirli, şu önerilerde bulundu: "Ankesörlü telefonu mümkün olduğunca ağzımıza çok yaklaştırmamız gerekir. Eğer yanımızda mendil varsa sildikten sonra konuşmamız en doğrusu. Tabi ti tek kullanımlık mendiller
tercih edilmeli ve kullandıktan sonra atılmalı. Yine ortak kullanılan
ofis ve işyeri telefonlarının da zaman zaman temizlenmesi başta
domuz gribi olmak üzere grip virüsünün yayılmasına önemli ölçüde engel olacaktır."
(CİHAN)