Maliye Bakanlığı'nın sağlık harcamlarında tasarruf için çıkardığı tebliğ,
Danıştay'a takıldı. Danıştay, tebliğin yürürlüğünü "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir" gerekçesiyle durdurdu. Davacı
Ankara Ticaret Odası (ATO) "Danıştay bu kararıyla sağlık gemisinin dümenini IMF'den almıştır" açıklaması yaptı.
Maliye Bakanlığı'nın çıkardığı 1 Temmuz 2006'da yürürlüğe giren tebliğ, ayaktan
sağlık hizmetlerinde
hastanelere vaka başına fiks
ücret ödenmesini öngörüyordu. Tebliğe göre, birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar için devlet (diş ve
112 acil sağlık hizmetleri hariç) resmi sağlık kuruluşlarına vaka başına 11 YTL, özel sağlık kuruluşlarına 13.2 YTL ödüyordu. Ayrıca, hastanın diğer bir sağlık kurumuna sevk edilmesi halinde ise vaka başına 5 YTL ödeniyordu.
Bilgisayarlı
tomografi, MR, mamografi gibi yüksek ücretli tetkiklere Maliye Bakanlığı 70-80
kuruş gibi çok düşük miktarlarda ödeme yaptığı için, bu tetkiklerin bedeli vatandaşın sırtına biniyor, dar gelirli vatandaş ödeme yapmakta büyük sıkıntı çekiyordu. Tebliğe dar gelirli hastaların yanı sıra doktorlardan ve hastane yönetimlerinden de tepki vardı.
Kararı ortak
heyet verdi
Tartışmalı tebliğ, Danıştay gündemine ATO yönetiminin açtığı
davayla geldi. ATO, dava gerekçesinde tebliğin halkın sağlık hizmetlerine ulaşımını kısıtladığını, dolayısıyla Anayasa'nın vatandaşların sağlık hakkını güvence altına alan 56. maddesine aykırı olduğunu ileri sürdü. Davayı Danıştay 11. ve 5. Dairelerinden ortak oluşturulan heyet görüştü.
Heyetin oyçokluğuyla aldığı karar, ATO ve Maliye Bakanlığı'na bildirildi. ATO'dan yapılan açıklamaya göre, Danıştay, tartışmalı tebliğin yürürlüğünü Anayasa'nın "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir" hükmünü içeren 56. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle durdurdu.
'Vatandaş artık rahat olsun'
ATO Başkanı
Sinan Aygün, durdurma kararıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Danıştay'ın IMF'nin talimatıyla yürürlüğe konulan tasarruf tebliğiyle ilgili olarak aldığı kararı sevinçle karşıladık. İyi ki bu ülkede yargı var.
Yargı verdiği bu kararla sağlık gemisinin dümenini IMF'nin elinden almıştır. Tebliğin çıktığı tarihten beri sağlıkta tasarruf uğruna yüklü miktarda katkı payı istendiği için vatandaş hastaneye gitmekten korkmakta ve hastalığıyla yaşamayı
tercih etmektedir. Danıştay'ın bu kararından sonra artık vatandaşlar gönül rahatlığı içinde hastanelere gidip
tedavi olabilecektir. Danıştay, vatandaşın en
doğal hakkı olan sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını savunmak için açtığımız davada vatandaşın yanında yer aldı. Yüce Türk adaletine teşekkür ederiz."