Alman araştırmacıların yaptığı bu çalışmanın, Almanya'nın
Münih kentinde 14-24 yaş arasındaki 3021
genç arasında 1995'de başlatılan ve 3 buçuk yıl süren
psikolojik bir araştırmadan elde edilen verileri temel aldığı ve Journal of Affective Disorders adlı dergide yayımlandığı belirtildi.
Bu psikolojik araştırmaya katılan gençlerden yaklaşık dörtte birinin hiç sigara içmediği, yüzde 40'ının ara sıra içtiği, yüzde 17'sinin "
tiryaki olmayan" düzenli içiciler olduğu ve yüzde 19'unun ise tiryakilerden oluştuğu kaydedildi.
Tütün ürünlerini hiç kullanmayanlar arasında yaklaşık yüzde 15'lik bir kesimin ihtiharla ilgili düşünceler kurduğu, bu düşüncelerin kendini öldürme planı yapmak veya iki hafta veya daha fazla bir süre boyunca ölmek isteği şeklinde olduğu belirtildi.
Bu çeşit düşüncelere sahip olanların sayısının, ara sıra içenlerle, tiryaki olmayanlarda yüzde 20'ye, tiryaki olanlarda ise yüzde 30'a yükseldiği ortaya çıktı.
Tütün ürünlerini hiç kullanmayanlar arasında sadece yüzde 0.6'lık bir kesim
intihar etme girişiminde bulunduğunu söylerken, tiryaki olmayan içicilerde bu oranın yüzde 1.6, tiryaki olanlarda ise yüzde 6.4 olduğu belirtildi.
Alman araştırmacılar, söz konusu araştırma süresi içinde hiçbir intihar vakasının kaydedilmediğini, araştırmanın intihar fikri ve intihara teşebbüse dayandığını ifade ettiler.
Araştırmada, nikotin bağımlılığına karşı düzenlenen kampanyalarda, düzenli içicilerle arada bir içenlerde intihar düşüncesinin var olduğunun da vurgulanması gerektiği kaydedildi.
AA