Sağlık Müdürü, yapılan araştırmalarda dünyada 285 milyon
şeker hastasının bulunduğunu 2030 yılında bu sayının 438 milyona ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
14
Kasım Dünya
Diyabet günü dolayısıyla bir açıklama yapan Küçükkendirci,
yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda özellikle tip 2 olarak adlandırılan diyabet prevelansının hızla arttığını vurguladı.
2010 yılı başı itibariyle tüm dünyadaki diyabet nüfusunun 285 milyon olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Hasan Küçükkendirci, bu sayının 2030 yılında 438 milyona ulaşmasının öngörüldüğünün altını çizdi. İl Sağlık Müdürü Küçükkendirci, ''
Nüfus artışına göre, nüfusun 2030 yılında yaklaşık yüzde 50'sinin şeker hastası olması beklenmektedir. Bunun başlıca nedenleri
nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artması olarak adlandırmak mümkün.
Türkiye Diyabet, Hipertansiyon,
Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II)'nın saha araştırması Ocak 2010-Haziran 2010 tarihleri arasında tamamlanmıştır. 2010 yılı TURDEP sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda diyabet sıklığının yüzde 13.7'ye ulaştığı görülmüştür.'' ifadelerine yer verdi.
Diyabetin yaşam süresini 5 ile 10 yıl arasında kısalttığını vurgulayan Küçükkendirci,
Bursa ve Malatya'da diyabet oranının yüzde 20'nin üzerinde,
Antalya,
İstanbul,
Ankara,
Gaziantep ve
Konya'da ise bu oranın yüzde 15'in üzerinde olduğunu açıkladı.
Konya'da geçen yıl hayata geçirilen ''Okulda Diyabet Programı'' (ODP) çerçevesinde öğrencilerin sağlıklı bireyler olarak yetişmesini amaçladıklarını belirten Dr. Küçükkendirci, diyabet hastalığının önlenmesi için hazırlanan Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı ile öngörülen faaliyetlerin hayata geçirilmesi önemli bir mesafe alınacağını ileri sürdü.