Maliye Bakanlığı'nın ayakta
tedavide paket
fiyat uygulanmasını öngördüğü tebliğ üzerine
hastaneler, sağlık sisteminde ortaya çıkabilecek kötü senaryoları hazırladı.
Sağlık Bakanı Recep
Akdağ ve
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayıyla yürürlüğe giren tebliğden vazgeçilmezse,
yatak sayısında sıkıntı yaşanacak, buna bağlı olarak ameliyatlar için ertelemeler gündeme gelebilecek.
1 Temmuz'da yürürlüğe giren tebliğ,
Türkiye genelindeki
hastanelerde, başhekimler ve
sağlık personelince tepkiyle karşılandı. Tebliğ uygulandığında neler olabileceği konusunda örnek hasta vakalarıyla senaryolar hazırlayan sağlık personeli, bu uygulamadan vazgeçilmesi için şikâyetlerini Sağlık Bakanlığı'na iletmeye başladı. Olası kötü senaryolardan bazıları da şöyle sıralandı:
'Tetkik için yatış verilecek'
Her hastane,
maliyet hesabıyla zarar etmekten kurtulmak için tıbbi tetkik sayısı fazla olan hastalarına en az bir günlük yatış verecek. Böylece hastalar yatılı statüye geçirilmiş olacağından, görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri paket fiyat dışında
fatura edilebilecek. Bunun sonucunda yatak sayısında sıkıntı yaşanacak.
Ameliyata alınması ve yatarak tedavi edilmesi gerekecek hastaların randevuları ertelenecek.
Bütün hastalarını MR veya tomografiyle değerlendirmesi gereken
beyin cerrahi klinikleri, her 100 hastadan sadece bir hastaya görüntüleme yapıldığında maliyeti kurtaracağından, hastalarına doğru teşhis koymak konusunda "Zarar mı, insan hayatı mı?" ikilemine düşecek.
Gastroentroloji kliniğinde mideyi görüntülemek amacıyla yapılan endoskopi tetkiğinin her 5 hastadan sadece 1'ine yapıldığında maliyeti kurtarması, hekimleri de ikilemde bırakacak.
Acil servislerdeki sağlık
hizmetleri paket fiyat dışında bırakıldığından, buralarda yığılma yaşanacak. Bu kliniklerde hizmet başı ödeme süreceğinden, ayakta tedavi olabilecek pek çok hasta "acil" statüsünde muayene talep edecek.
Tebliğe göre, 10 gün içinde bir hasta tarafından aynı sağlık kuruluşunda aynı dala başvurulması durumunda söz konusu ikinci muayenenin ücreti ödenmeyeceğinden sorun yaşanacak. Bu durumda hasta, ücreti ya cebinden ödeyerek özel muayene olacak ya da kendisinden en az 10 gün sonra gelmesi istenecek.
'Fiyat listenizin hesabını verin'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni tebliğ uyarınca sağlıktan
kesinti yapmadıklarını, konunun bir haberde yanlış aktarıldığını ifade etti. Radyo Time'da Mithat Bereket ve Güçlü Mete'nin sorularını yanıtlayan Akdağ, sağlıkta bir kesinti uygulamasından vatandaşın etkilenmeyeceğini, özellikle MR ve tomografiye 70-80 YKr haberlerinin doğru olmadığını iddia etti. İlaçlara erişimde sorun olmadığını ifade eden Akdağ, ilk uygulamada bazı problemler yaşandığını, ancak bu sorunların da ortadan kalktığını söyledi.
Bu kararları Maliye Bakanlığı'nın aldığını da anlatan Akdağ, şöyle devam etti: "Biz olarak işin öznesi değil nesnesi konumundayız. Bunları anlatmak bize düşüyor. TTB'ye şunu sormak lazım, niçin sizin listenizde bir MR çekimi 450 YTL'dir? Yani bunun gerçek değeri bu mudur? TTB yöneticileri kendi fiyat listelerinin hesabını vermeli."
MİLLİYET