Ayrıca hastanelerdeki ayakta
tedavilerde 'fiks
fiyat'
uygulaması başlıyor.
IMF ile yapılan görüşmelerde sağlıkta tasarrufa gidilmesi öne çıkmıştı. Bu çerçevede başlatılan çalışmalar somut sonuçlarını vermeye başladı.
Sağlık Bakanlığı ile
Maliye Bakanlığı'nın belirlediği ilk tasarruf kalemi ilaç oldu.
İlaç alırken uygulanacak yeni kurallar 15 mayısta eczanelere ulaştırıldı.
İlaç giderlerinde en önemli başlık
kalp -
damar ve
şeker hastalarının kullandığı kolesterol hapları olarak belirlendi ve bu ilaçların hastalara verilmesinde yeni kurallar getirildi.
Hastanelerden raporlu olan kalp - damar ve şeker hastaları, eğer kolestrol değerleri 130'un üzerinde ise, 6 ayda bir raporlarını yenilemek kaydıyla ilaç alabilecek. Yeni hastalar için bu değer 160 olacak.
İlacı kestiği zaman 'kolestrolüm yükselecek' diye korkan hastalar ile hastalarla karşı karşıya gelen eczacılar karara tepkili. Bazı eczacılar ise 'bu düzen zaten böyle gitmezdi' diyor. Gerekçe olarak da ilaç alımının istismara açık olmasını gösteriyorlar.
Tasarruf tedbirleri sadece kolesterol ilaçlarında değil, tedavi hizmetlerinde de uygulanacak. Buna göre sosyal güvenlik kuruluşları belli hastalıklar için paket fiyatlar belirleyecek. Tedavide,
ameliyatta bu fiyatların üzerine çıkılamayacak. Sabit fiyat muayene için de geçerli olacak.
Sağlık Bakanlığı alınan bu tedbirlerle herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna
prim ödemeden başkasının üzerinden tetkik yaptıran, muayene olan ve ilaç alanların önüne geçilmeye çalışıldığını savunuyor. Alınan tedbirlerle sağlık alanında 1.4 milyar YTL tasarrufa gidilmesi hedefleniyor.
Sağlıkta önemli bir gider kalemi de
Yeşil Kart sahipleri. Yılın ilk dört ayında sağlık giderleri geçen yıla göre dört kat artan Yeşil Kartlılar için
bakanlık yeni bir önlem düşünmüyor. Ancak ilaçlar ve tedavi için alınacak önlemler Yeşil Kartlılar için de geçerli olacak.
Ayakta tedaviye fiks fiyat
Sağlık harcamalarında 1.4 milyar YTL tasarruf sağlayacak düzenlemeler çerçevesinde, yataklı tedavilerdeki paket fiyat uygulaması ameliyat dışı tedavileri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak. Ayakta tedavilerde de fiks fiyata geçilecek ve farklı hastanede farklı fiyatlandırma uygulamasına son verilecek.
Fiks fiyat uygulaması kapsamında ayakta tedaviye dönük tüm prosedürlerin yerine getirilmesi ve tek bir fiyatın geçerli olması hedefleniyor.
Global
bütçeleme
Sağlık harcamalarında tasarrufa yönelik çalışmalarda, 'global bütçelemeye' geçilmesi konusu da gündeme geldi. Bürokratların üzerinde uzlaştığı yeni bütçeleme sisteminde, Sağlık Bakanlığı'na tedavi ve ilaç giderleri için belli bir bütçe tahsis edilecek.
Global bütçelemede, her ayın sağlık ödemesi baştan ortaya konacak ve
Maliye Bakanlığı o tutardaki ödeneği serbest bırakacak.
Acil ve zaruri hallerde ise aylık bütçenin dışına çıkılabilecek. Global bütçeleme ile sağlık harcamalarında her ay bütçe ödeneklerine göre hareket edilecek ve bu şekilde harcamalarda
disiplin sağlanacak.
Yeni yöntemle bütçedeki sapmaların önüne geçileceğini belirten Maliye yetkilileri, ''mevcut uygulama, faturalamaya dayanıyor. Hala sağlık kuruluşlarının
döner sermayeleri tarafından gönderilen faturalar, işlemlerin ardından ilgili saymanlıklarca ödeniyor. Dolayısıyla harcama trendini
kontrol etme imkanı da olmuyor. Global bütçelemede, ihtiyaçların karşılanması için sağlığa belli bir bütçe ayrılacak ve her ay o bütçe içinde hareket edilecek'' dedi.