Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, ABD'de yılda 212 bin çocuğun
oyuncaklara bağlı kazalar nedeniyle hastanede
tedavi gördüğünü ve yaklaşık yüzde 13'ünün öldüğünü belirterek, ''
Erkek çocuklar kızlara göre yüzde 60 oranında oyuncaktan kaynaklanan kazalara daha fazla uğruyorlar'' dedi.
Prof. Dr. Yorulmaz, çocukların oyun oynarken
tehlikelerle karşılaşabildiğini, ancak yakın kontrolle bu tehlikelerin en aza indirilebileceğini söyledi.
Piyasada 150 bin civarında oyuncağın bulunduğunu, bu sayıya her yıl 5 bin yeni oyuncağın eklendiğini ifade eden Yorulmaz, oyuncaklardan kaynaklanan tehlikeler konusunda çocukları uyarmanın yeterli olmadığını bildirdi.
Oyuncaklardan kaynaklanan tehlikelerden korunmanın tamamen büyüklere bağlı olduğunu belirten Yorulmaz, ''Oyuncak, 14 yaşından
küçük çocukların oynamaları için üretilen
araç ve gereçlerdir. Oyuncak çocuğun yaşına uygun ve sağlıklı olmalı, zararlı madde içermemeli, çocuğun gelişimini desteklemelidir'' dedi.
Oyuncakların elektrik çarpması,
radyasyon yayması ve
kirlilik gibi nedenlerle sorun yaratabileceğini dile getiren Yorulmaz, 3 yaşından küçük çocukların, her şeyi ağızlarına götürme eğilimi nedeniyle tehlike içinde bulunduğunu söyledi.
Toplar ve bilye gibi küçük oyuncakların ağza alınması ve yutulmasıyla
boğulma ve
ölüm tehlikesi oluşabileceğini ifade eden Yorulmaz, uzun kordonlu oyuncakların da çocukların boynuna dolanarak boğulmalara neden olabileceğini bildirdi.
70 desibelden daha yüksek ses çıkaran oyuncakların kulaklara zarar verebileceğini anlatan Yorulmaz, şunları kaydetti:
''Keskin uçlu veya kenarlı oyuncaklar batma ve kesilmelere yol açabilir. Oyuncakların konulduğu plastik torbalar, oyuncakları bir arada tutmayı sağlayan ipler, bağcıklar, balonlar boğulmaya yol açabilir. Poşetlerin kafaya geçirilmesiyle boğulma riskine de dikkat edilmelidir. Üzerine binilen oyuncaklar çocuğu düşürebilir. Çocuklar emekleme ve yürüme döneminde, oyuncakların ya da eşyanın üzerine basarak sobanın üzerine düşebilir. Bisikletler, yürüteçler, üzerine binilen sallanan at gibi oyuncaklar düşme açısından en riskli oyuncaklardır.''
BALONUN SOLUNUM YALUNA KAÇMASI
Yorulmaz, ABD'de yılda 212 bin çocuğun oyuncaklara bağlı kazalar nedeniyle hastanede tedavi gördüğünü ve yaklaşık yüzde 13'ünün öldüğünü belirterek, erkek çocukların kızlara göre yüzde 60 daha fazla kazaya uğradığını bildirdi.
4 yaş ve daha küçük çocukların kazaya uğrama bakımından en riskli grup olduğunu ifade eden Yorulmaz, balonun solunum yoluna kaçmasıyla boğulmanın ise en sık görülen ölüm nedeni olduğunu söyledi.
Oyuncak kaynaklı ölümlerin yüzde 60'ının boğulmayla meydana geldiğini bildiren Yorulmaz, üzerine binilen oyuncakların ise 14 yaş altındaki çocuklarda en çok kazalara yol açan oyuncaklar olduğunu kaydetti.
OYUNCAK ALIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Oyuncaklarda TSE ve CE işaretine bakılması ve bilinen güvenilir markaların seçilmesi gerektiğini ifade eden Yorulmaz, oyuncakların etiketlerini dikkatle okuyarak, belirtilen önerilere uyumasının faydalı olacağını vurguladı.
Çocuğun oyuncakla oynarken mutlaka bir yetişkinin gözetimi altında olması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, oyuncak saklanan kapların kapaklarının çocuklara zarar verecek ağırlıkta olmaması gerektiğini söyledi.
8 yaşından küçük çocukların patlak, şişmemiş balonlarla oynamamasının sağlık açısından önemli risk taşıdığını dile getiren Yorulmaz, şu önerilerde bulundu:
''Bahçede bulunan büyük oyuncakların sağlam, kırılmamış ve kırılma riski olmamasına dikkat edilmelidir. Oyun alanı
temiz ve düzenli tutulmalıdır. Oyuncaklar, merdiven, görmeden basılabilecek ve kayıp düşebilecek ayakaltı yerlere konulmamalıdır. Oyuncakların temiz tutulması çok önemlidir. Temizlik ise sıcak su ile birlikte
deterjan,
sabun gibi
temizlik malzemeleri ile yapılmalıdır. Bebeğin yatağına asılan oyuncaklar 17 santimden uzun olmamalıdır.''