Şirket,
Ar-Ge çalışmaları için
Kocaeli Üniversitesi ile
işbirliğine giderek ilaç laboratuvarlarını buraya taşıdı.
Yeni ilaç keşiflerine
destek vermek üzere ilk etapta 1 milyon
Euro aktaracak Danimarkalı şirketin hedefi, 3-4 yıl içinde 100 milyon doların üzerinde yatırımla diyabet hastalığını araştıran yeni laboratuvarlar kurmak.
Avrupa'nın önde gelen ilaç
firmaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, '
Diyabeti Durduralım' kampanyasını himayesi altına alması sonrası rotasını
Türkiye'ye çevirdi.
Bu doğrultuda
Kocaeli Üniversitesi ile Ar-Ge işbirliği anlaşması
imzalayan
Novo Nordisk, ilk etapta 2,5 yıllık araştırma programı için 1 milyon Euro destek sağlama kararı aldı.
Türkiye'deki 'araştırma üssü' seçtiği üniversitenin diyabet konusundaki araştırmalarını yakından takip eden Novo Nordisk, Ar-Ge çalışması yürüteceği
Tıp Fakültesi'nin laboratuvarlarına da tam not verdi. Tıp Fakültesi'ndeki bilim adamları da, bu ay içinde diyabet laboratuvarlarını ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunacak.
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün diyabet hastalığı ile mücadeleyi himayelerine almasının yürüttükleri araştırmaların önünü açtığını söyledi.
Yurtdışındaki diyabetle ilgili çalışma yapan kuruluşların Türkiye'de işbirliğine gidebilecekleri firma arayışına girdiklerini anlatan Komsuoğlu, "Novo Nordisk yetkilileri, laboratuvarlarımızı gezerek çalışmalarımızı yerinde inceleme fırsatı buldu.
Güzel bir işbirliğine imza atarak diyabet konusunda yeni araştırmalar ve ilaç keşfi için kolları sıvadık. Ülkemiz ve dünya adına diyabet konusunda çok önemli buluşlara imza atacağımıza inanıyoruz." dedi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.
İlhan Tarkun,
Hacettepe Üniversitesi-
Pfizer ile
Ege Üniversitesi-Sanofi Aventis işbirliğinin ardından kendilerinin de Novo Nordisk ile ilaç sanayii alanında güç birliği yaptıklarını söyledi.
Türkiye'de yeni ilaç bulunmasına zemin hazırlayacak işbirliği ile ABD, Çin ve Danimarka'da Ar-Ge laboratuvarları bulunan Novo Nordisk'in Türkiye'ye de laboratuvar kurabileceğine dikkat çeken Tarkun, "
İlaç firmasının çok gelişmiş bir
kök hücre birimi var.
Türkiye'de ilk beta hücre biriminin kurulmasını planlıyoruz. 100 milyon doların üzerinde yatırımla yeni laboratuvarlar kurulacak." şeklinde konuştu. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye'de 7-10 milyon erişkin, 100-150 bin civarında Tip 1 adı verilen insülin eksikliğinden kaynaklanan diyabet hastası bulunduğunu söyledi.