Erenler ilçesinde
ilik nakli gereken 19 yaşındaki
lösemi hastası kızlarına umut doğması için çocuk sahibi olan 24 yıllık evli çift, 7 ay önce dünyaya getirdikleri oğulları ile hasta kızlarına
doku uyum testinin yapılmasını bekliyor.
2006 yılında bacak ve kasık ağrısı şikayetiyle hastaneye giden Özlem Canbaz'a (19) lösemi teşhisi konuldu. Yakınlarından alınan çeşitli doku örneklerinin uyuşmazlık göstermesi nedeniyle, doktorların tavsiyesi üzerine 24 yıllık evli Canbaz çifti, 7 ay önce ''Samim'' adlı bir erkek çocuk dünyaya getirdi.
Aile, ilaç
tedavisi gören kızlarına ilik nakli yapılabilmesi amacıyla
küçük Samim'den doku örneği alınması için uzanacak
yardım eli bekliyor.
Sokaklardan
hurda malzemeler toplayarak
ailesinin geçimini sağlayan
baba Naci Canbaz (42), gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 yıl önce lösemi hastalığına yakalanan kızının iyileşmesi için uğraş verdiklerini söyledi.
Kızının hastalığının kendisini maddi olarak zorladığını kaydeden Canbaz, yetkililerinden kendilerine yardımcı olmalarını istedi.
Kızı Özlem'in
İstanbul'da tedavi gördüğü sırada doktorların doku nakli gerekebileceğini söylediklerini ifade eden Canbaz, ''Eşim hamile kaldı. Doktorumuzla konuştuk. Bize, 'Böyle olması iyi oldu, belki ondan bir
ümit doğar size' dedi. Çocuğum 7 aylık olunca doku tahlili yaptırmak için ÇAPA'ya getirdim ama 800 lira tahlil
ücreti istenince, o gün eve ağlayarak geldik. Kızım üzülecek diye ona hiçbir şey söyleyemedim'' dedi.
Anne Saliha Canbaz (38) ise kızının hastalığının bacak ve kasık ağrısıyla başladığını belirterek, bacaklarında morarıklar oluşması ve burnundan kan gelmesi üzerine kızını acil servise götürdüğünü ve tetkikler sonrası lösemi hastası olduğunu öğrendiğini kaydetti.
Kızının hastalığı boyunca çok şeyler yaşadıklarını ifade eden anne Canbaz, ''Geçen hafta 'uygun ilik bulundu' diye haber geldi.
Yoksulluktan tutuyor mu, tutmuyor mu diye tahliline bakamadık. Umudumuz vardı ama umutlarımız gittikçe... Samim'i götürdük ÇAPA'ya, orada bizden 800 lira doku testi için para istediler. Yaptıramadan, gerisin geriye geldik. Sevinçle gittik, üzüntüyle geri geldik. Şu an dokular uyar mı, uymaz mı bilmiyoruz'' diye konuştu.
SAĞLIĞIMA KAVUŞMAK İSTİYORUM
Lösemi hastası Özlem de bir an önce ilik nakli olmak istediğini belirterek, ''Ben de herkes gibi olmak istiyorum. Herkesin yaptığını ben de yapmak istiyorum. Arkadaşlarım var, çok iyiler. Hepsi her yere gidip gelebiliyorlar, kalabalık ortama girebiliyorlar ama ben hiçbirini yapamıyorum. Bunların hepsini istiyorum ama her şeyden önce sağlığıma kavuşmak istiyorum'' dedi.
Lösemi ve Kanser Hastaları
Sağlık Eğitim Derneği (KANSERDER) Başkanı Nihal Akar
genç kızın tedavisi için ellerinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştıklarını fakat yeterli olmadığını söyledi.
Özlem'in tedavisi için acilen kardeşinin doku örneklerine bakılması gerektiğini anlatan Akar, şöyle konuştu:
''Belki de şans yanında ama kullanamıyor. 'Almanya'dan uygun doku bulundu' diye haber gelmiş. Hastanenin ilgili
kemik iliği bölümüyle görüştük. Bize 'çok masraf gerekiyor, paranız var mı' dediklerinde, ben de İstanbul
Tıp Fakültesi Dekanlığına
ocak ayının sonunda bir yazı sundum. Aileden ne kadar para ödemesi gerektiğini, kurumun neyi karşılayıp, neyi karşılamayacağının tarafımıza bildirilmesini istedim. Daha bir
cevap gelmedi. Dernek olarak ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Tek çare bir an önce Özlem'in iyileşmesi için kardeşinin doku örneğine bakılması, belki oradan bir şans çıkar.''
Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi yetkilileri ise hastaneye sevkli gelen ve sosyal güvencesi olan hastalardan doku uyum testleri için herhangi bir ücret alınmasının söz konusu olmadığını belirtti.