Kocaeli Sağlık Müdürü Dr.Hasan
Aydınlık, havaların iyice soğuduğu bu aylarda
ısınma amacıyla kullanılan soba, baca ve
şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde artış görüldüğünü, özellikle
lodos rüzgârının yoğun olduğu günlerde bu tür zehirlenme olaylarına karşı gerekli tedbirlerin alınmasnın önem arz ettiğini bildirdi.
Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım ve
ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda, tehlikeli boyutlara ulaşıyor.
Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan 'Lodos' nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere, sızan karbon monoksit gazı ile zehirleniyor.
Karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmeye karşı
toplum yeterince bilgi sahibi değil. Bu nedenle, ısıtma cihazı alırken kalite belgesi aranmalı, kullanılan yakın standartlara uygun olmalı, soba yakılırken aşırı doldurulmamalı, özellikle lodoslu havalarda yatmadan önce soba mutlaka söndürülmeli.
Bacalar standartlara uygun inşa edilmeli ve düzenli olarak temizletilmeli, binaların yangından korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmeli.
Şofben kullanımında da benzer hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr.Aydınlık şu önerilerde bulundu; "Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır. Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir. Aynı şekilde şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörünün kapatılmalı.
Elektrik düğmeleri açılmamalı açıksa hemen kapatılmamalı. Kibrit,
çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı. Pencerelerin karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranması gerekiyor."
CİHAN