Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olmasının önem arz ettiğini belirtti.
Yazıcı, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili açıklama yaptı. Kurban Bayramı yaklaşınca hayvan hareketlerinde önemli bir artış olduğunu kaydeden Yazıcı, “Bu günlerde artış başlamış ve her geçen gün hızlanacaktır. Hayvan hareketleri hayvanların bir ülkeden diğerine, bölgeden diğer bölgelere, ilden ile, ilçeden ilçeye, köyden köye şeklinde olmaktadır.” dedi.
İnsanların hastalanmasına sebep etkenlerin yüzde 61’inin hayvansal kökenli olduğunu savunan Yazıcı, şöyle devam etti: “Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önem arz etmektedir. İşte bu sebeple bildiğimiz sağlıklı hayvanı kesmek veya denetimi yapılan hayvanları kurban pazarlarından almak en doğru başlangıç olacaktır.”
Yazıcı, kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek hususları ise şöyle sıraladı:
"Veteriner Sağlık Raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan, küpesi bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan hayvanların kurban olarak satın alınmaması gerekmektedir.”
CİHAN