Kök hücreden üretilen
kalp kapakçıklarının üç dört yıl içinde hastaların tedavisinde kullanılabileceğini uman bilim adamları, kök hücreden kalp geliştirmek için şimdiden kolları sıvadı.
Bilim adamları, dünyadaki en önemli
ölüm sebeplerinin başında gelen kalp
damar hastalıklarına karşı savaşta önemli bir başarıya daha
imza attı: İngiltere'de Harefield hastanesinden bir grup
bilim adamı, kök hücreden kalp kapakçığı
dokusu geliştirdi.
Bilim adamlarının kök hücreden elede ettikleri doku, aynen kalp kapakçığı gibi çalışıyor.
Laboratuvar ortamında geliştirilen kalp kapakçıkları, önümüzdeki aylarda
koyun ve
domuz gibi hayvanlara naklederek denenecek. Ardından elde edilen sonuçlar değerlendirilecek ve insanlar üzerinde deneme yapma aşamasına geçilecek. Çalışmayı yürüten Dr. Magdi Yacoub ve ekibi ise iyimser: Önümüzdeki üç veya dört yıl içinde kalbin yapay olarak geliştirilmiş bölümlerinin
organ nakillerinde kullanılabileceğini umuyorlar.
Peki laboratuvar ortamında üretilen kalp kapakçıkları ne gibi yararlar sağlayacak? Öncelikle hastaların, kendi kök hücrelerinden üretilen kalp kapakçıkları takıldığında,
vücut bu kalp kapakçıklarını reddetmeyeceğinden, yeni dokunun bedenden atılmasını önleyecek ilaçlar alması gerekmiyor. Sonra kök hücreden elde edilen kalp kapakçıklarının
yapay kalp kapakçıklarına göre daha uzun ömürlü olmaları bekleniyor. Halihazırda kullanılan yapay kayp kapakçıklarının birkaç yılda bir yenilenmeleri gerekiyor.
Sırada komple kalp var
Ama bilim adamlarını araştırmalarını daha da ileri götürmek, kök hücreden kalp üretmek niyetinde. Dr. Yacoub, The
Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, bilim adamlarının kök hücreden kalp geliştirmek için 10 yıla ihtiyaçları bulunduğunu, daha sonra kalp nakillerinde kullanılacak organ bulmakta yaşanan sıkıntının da ortadan kalkacağını söyledi.
Laboratuvarda kalp geliştirme projesinin çok iddialı gibi görünebileceğini belirten Dr. Yacoub, bunun imkansız olmadığını vurguladı. Bilim adamına göre, kök hücreden geliştirilen kalp kapakçığı, kalp geliştirmeye götürecek yolda ilk büyük adım.
Bilim adamları daha önce de bebeklerin rahim içinde geliştikleri amniyo sıvısından aldıkları kök hücrelerden kalp kapakçığı geliştirmeyi başarmıştı. Ayrıca daha önce de kök hücrelerden kıkırdak, tendon ve mesane dokusu gibi, kalp kapakçığına göre çok da az komplike dokular üretilmişti.