İspanya'nın Del Mar Hastanesi
Araştırma Enstitüsü (Imim) ve
Salgın Hastalıklar Araştırma Merkezi (Creal) tarafından yürütülen ortak araştırmada,
havuzlarda dezenfeksiyon için kullanılan kimyasal ürünler ile bunların yüzücülerin DNA'larında kalıcı mütasyona yol açan ''mütajen'' etkileri arasındaki ilişki incelendi.
İspanyol araştırmacılar bunun için birinde
klor, diğerinde brom kullanılan iki havuz suyu numunesini inceleyerek kıyasladı. Sonuçları
Amerikan Environmental Health Perspectives (EHP) dergisinde yayınlanan araştırmada ayrıca, bu havuzları kullananlarda genetik toksik belirleyecilerdeki ''kısa dönemli değişiklikler'' incelendi.
Araştırmacılar, klorla dezenfekte edilen havuzda 40 dakika yüzen 49 sağlıklı yetişkinde genetik düzeyde toksik etki gözlemledi. Yüzdükten sonra, suyun dezenfeksiyonunda kullanılan klorun, solunan havada yoğunlaşmasıyla bu yüzücülerde iki genetik toksik belirleyicinin düzeyinde artış görüldü.
Creal araştırmacıları, bu belirleyicilerden birinin, sağlıklı bireylerde
kanser riskini gösteren unsurlardan birisi olduğunun altını çizerken, buna paralel olarak diğer ölçümlerin bu yüzücülerde, akciğer hücrelerinin bir tipinde geçirimliliğin arttığına işaret eden etkiler gösterdiğini kaydettiler.
Araştırmacılar, ancak bu son noktadaki bulgularla ilgili klinik önemin açıklığa kavuşturulması için başka araştırmalar yapılması gerektiğine işaret ettiler.
İspanyol araştırmacılar, klorun toksik etkisini azaltmak için etkin önlemler alınmasını, yüzücülerin antrenmandan önce duş almalarını ve bone kullanmalarını önerdiler.