Uzmanlar, aşırı sıcaklarla birlikte kalp krizi riskinin arttırdığını belirtiyor. Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Op. Dr. Tamer Bakalım, aşırı sıcaktan klimanın etkisi ile soğuyan bir alana ani geçişin, kalp spazmına yol açarak kalp krizi tehlikesini ciddi oranda yükselttiğini söyledi.
Op. Dr. Tamer Bakalım, kalp hastalığı riski bulunan ve kalp hastası olan kişilerin, yaz sıcaklarında ve klimalı ortamlarda dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi. Aşırı sıcaklarla birlikte tansiyon seviyesindeki ciddi artışın, kalp krizi riskini de tetiklediğini belirten Bakalım, "Hava sıcaklıklarındaki değişiklikler, özellikle havanın çok sıcak ve çok soğuk olduğu dönemler kalp damarları üzerinde olumsuz etki yaparak, kalbin yükünü de artırmaktadır. Bu nedenle yazın, klimalı ortamlara ihtiyaç duyulması ile birlikte özellikle aşırı sıcaktan klimanın etkisi ile soğuyan bir alana ani geçişler, kalp spazmına yol açarak kalp krizi tehlikesini ciddi oranda yükseltmektedir." dedi.
Hava sıcaklığının çok yüksek oranda seyrettiği şehirlerde 40-50 derece sıcaktan, klimanın çalıştığı 18-20 derecelik bir ortama girmenin özellikle kalp hastaları için hayati risk taşıdığını söyleyen Bakalım, "Hava sıcaklığının yüksek olduğu dış ortamdan, eve gelip klimayı açarak karşısına geçmek kalp krizi riskini tetiklemektedir. Klimalı ortamlar akciğer hastalıklarına da neden olabilmektedir. Hastanın akciğerlerdeki oksijen kapasitesine ait bir bozukluk, kalp krizine ve kalp yetmezliğine yol açabilmektedir. Bu nedenle klimalı ortamda bulunulacaksa, ideal klimalı ortam ısısının 22 derecenin altında olmaması çok önemlidir. Klima kullanımında önemli olan, soğuk değil serin ortamlar oluşturmaktır." ifadelerini kullandı.
Yaz mevsiminde kalp hastalarını bekleyen en önemli tehlikelerden birinin de sıcak altında uzun süre kaldıktan sonra birden soğuk bir havuza ya da denize girmek olduğunu vurgulayan Bakalım, şunları kaydetti: "Soğuk su, kalp ve damar sağlığı açısından soğuk havadan daha tehlikeli olabilir. Soğuk su, kalp spazmına zemin hazırlar. Yani kalp damarları soğuğun etkisi ile ciddi oranda büzülür ve kan akımı bozulur. Kişinin damar sertliği problemi olmasa bile daralmaya meyilli damarlar varsa bunlar bir takım tetikleyici faktörler sonucu kalp krizine kadar gidebilir. Bu nedenle güneşlenmenin ve yüzmenin uygun olduğu saatlere özellikle dikkat edilmelidir."
Güneş ışınlarına direkt olarak uzun süre maruz kalmanın, çok önemli sağlık sorunlarına yol açtığını aktaran Bakalım, "Güneşlenme, gölgede ya da şemsiyenin altında ve güneşin zararlı ışınlarının dik gelmediği saatlerde olmalıdır. Yüzme, çok sağlıklı bir egzersiz de olsa havanın çok sıcak olduğu saatlerde sakıncalıdır. Yüzme için en uygun saatler, sabah saat 10.00-12.00 arası, öğleden sonra da 15.00'ten sonra sıcaklığın azaldığı zamanlardır." diye konuştu.