Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, klima ve benzeri ısı değişikliği sağlayan cihazların göz yaşı filminin incelmesine, yaşın buharlaşmasına neden olarak çeşitli göz hastalıklarına yol açtığını söyledi.
Prof. Dr. Kaynak, yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte serinlemek amacıyla kullanımı yaygınlaşan klimanın bazı göz hastalıklarına da yol açtığı uyarısında bulundu.
Klimanın alışveriş merkezlerinden otomobillere, konutlardan iş ortamına kadar hayatın her alanında bulunduğunu ve ortamların havasının suni olarak ayarlandığını dile getiren Kaynak, şöyle konuştu:
"İnsanların bulunduğu birçok ortam klimayla havalandırılıyor. Ortamların havası suni olarak ayarlanıyor. Gerek gözde kuruma buharlaşma ilişkisi gerekse havadaki partiküller hem göz sağlığı hem de üst solunum yolları açısından bir risk faktörü oluşturuyor. Gözyaşı son derece önemli bir sıvıdır. Gözün yüzeyinin sürekli rutubetli kalması, kaygan olması ve göz yüzeyinin korunması, daha kaliteli görme açısından çok katkısı vardır. Ama en önemli katkısı göz kapakları açıp kapanıyorken gözümüzün yüzeyinde bir sürtünmenin meydana gelmesini önler. Klimalı ortamlar rutubetin eksilmesine yol açar. Klima ve benzeri ısı değişikliği sağlayan cihazlar, göz yaşı filminin incelmesine, yaşın buharlaşmasına yol açar ve gözde kuruluklar ortaya çıkar. Gözyaşının kuruması da kızarıklığa, batma, yanma gibi rahatsızlıklara yol açar. Bunlar bazen günlük hayatımızı ve yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkiler."