Sağlık durumları mükemmel olan ancak boyları sadece 1.25 santime kadar uzayan bu kişiler, 'Laron
tipi cücelik' adı verilen hastalığı taşıyor. Ancak bu kişilerin, bütün hastalıklara karşı bağışıklıkları olduğu ve çok uzun yaşadıkları belirtliyor.
İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre bilim adamları, diğer insanlar da mevcut olup da cücelerde olmayan bir hormonu inceleyerek
kansere karşı etkin bir ilaç geliştirmeye çalışıyor.
Dünya genelinde Laron cüceliği taşıyan yaklaşık 300 kişi olduğu ve bunlardan 3'te birinin Ekvador'un güneyindeki Loja eyaletinin ücra köylerinde yaşadığı belirtiliyor.
Akraba evliliğinin yol açtığı düşünülen Laron sendromunun bulunduğu cücelerde, IGF1 adlı hormonun eksik olduğu ifade ediliyor.
Yapılan araştırmalar, sözkonusu hormonun eksikliğinin kansere karşı bağışıklık geliştirilmesine etkili olduğunu gösteriyor. Normal bir insanda bu hormonun fazlalığı,
erken yaşlarda göğüs,
prostat ve bağırsak kanserine yol açabiliyor.
10 yıldır Laron cüceliğiyle ilgili araştırmalar yapan Ekdador Endokrinoloji Üniversitesi'nden Doktor Jaime Guevara-Aguirre, Laron cücelerinin kanser olmadığını keşfettiklerini belirterek, normal beden ölçülerine sahip akrabalarda kansere rastlandığını ancak kendi hastalarıda tek bir kanser vakasıyla karşılaşmadığıunı anlattı.
Her vakada yüksek IGF1 düzeyinin kanserle bağlantılı olduğununun ortaya çıktığını Jaime, Laron hastalarında ise bu hormonun düşük düzeyde olduğunu ve kanser hastalığının da görülmediğini kaydetti.
Sözkonusu hormonu azaltmanın yolunun bulunması halinde kanserin gelişmesinin engellenebileceğini söyleyen Jaime, "Tıbbi açıdan bu çok heyacan verici" diye konuştu.
Daily Mail, benzer araştırmaların
Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Doktor Valter Longo tarafından da yapıldığını belirterek, Laron mutasyonunun tekrarlandığı farelerin normal farelerden çok daha uzun yaşadığını saptadı.
Longo da, daha az IGF1 hormonuna sahip olmanın, yaşlandıkça DNA'larda oluşan hasara ve dolayısıyla kanserin gelişmesine engel olabileceğini vurguladı.STAR