Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre,
kontrol edebileceğiniz
kalp hastalığı faktörlerini elde etmek için kötü alışkanlıklarınızı iyi yönde değiştirmelisiniz.
1.
Stres ve düşmanlık: Stresi durdurmaktan çok ona uyum sağlamaya çalışan milyonlarca kişi, bunun kalp sağlığına zarar verdiğinden habersiz. Kronik stres ve koroner kalp hastalığı el ele gidiyor. Stres, kötü kolesterol seviyesi,
hipertansiyon ve kötü alışkanlıklara sahip olmaya neden oluyor. Kendinizi sık sık kötü hissediyorsanız, stresinizle mücadele etmenin zamanı gelmiş demektir. Çalışmalar, düşmanlığın da başlıca kalp hastalığının habercisi olduğunu gösteriyor.
2. Sigara içme: Sigara, kardiyovasküler kalp ölümlerinin beşte birinin sorumlusudur. Sigara iyi kolesterolü düşürerek, kan akışını zorlaştırarak ve yüksek kan basıncına katkıda bulunarak kan damarlarına zarar veriyor. Ek olarak, sigara içmenin insülin direnci ve metabolik sendrom ile bağlantısı olduğu belirtiliyor.
3.
Egzersiz eksikliği:
Sağlıklı bir kalp için daha fazla hareket edin. Vücudunuz kalorileri yakmıyorsa, onları yağ olarak depolar. Bunun fazlası da daha yüksek trigliserid ve kötü kolesterol anlamına geliyor. Bu da kalbiniz için kötü bir haberdir.
Amerikan Kalp Derneği, düzenli aerobik egzersizi destekliyor ve günde en az 20-30 dakika egzersiz yapmanın kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını vurguluyor.
4.
Beslenmeye dikkat: Bugün sağlıklı beslenmek demek öğle yemeğinde
salata ısmarlamaktan daha fazlasıdır. Araştırmacılar, tam tahıllar, badem, egzotik
meyve suları ve hatta çikolatanın kalp üzerindeki yararı hakkında güzel haberlere dikkat çekiyorlar. Sağlıklı
gıda seçeneklerini hakkında daha fazla bilgi edinerek, tuzlu,
şekerli ve trans yağlı gıdalara karşı
savunma cephanesi geliştirebilirsiniz.
5. Fazla kilodan sakının: Amerikan Kalp Derneği'ne göre, ülkelerin kilo problemi her yıl 112 bin ölümün sebebini gösteriyor.
Kalp hastalığı aşırı kilolu ya da obez kişilerde daha fazla görülüyor. Ekstra kilolar kan basıncınızı artırıyor, trigliseridlerinizi yükseltiyor, iyi kolesterolünüzü düşürüyor ve şeker hastalığı ve
kanser gibi ciddi sağlık sorunları riskinizi artırıyor. Tartıda kilonuzun tehlikeli bir noktaya ulaştığını gördüğünüzde beslenme şeklinizi ve egzersiz yönteminizi değiştirin. Yardıma ihtiyacınız olursa, doktora ya da diyetisyene başvurun.
ZAMAN